"Srbiji treba još investitora, dovodim ih"

Predsednik parlamenta EU je rekao da postoje dobri znaci o napretku Srbije, ali je nužno da se privuku nove strane direktne investicije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

19:57

(Foto: Thinkstock)

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najavio je da će na čelu delegacije Evropskog parlamenta i evropskih biznismena i investitora doći u Beograd da bi se podstakla ulaganja u srpsku privredu.

Tajani je to izjavio posle susreta s premijerkom Anom Brnabić koja je navela da će predsednik Evropskog parlamenta krajem januara doći u Beograd s delegacijom investitora iz EU "što će biti snažan znak i moćna podrška daljim srpskim ekonomskim reformama".

Ana Brnabić je, na konferenciji za štampu s Tajanijem, podvukla privrženost Srbije cilju članstva u EU, regionalnoj stabilnosti i budžetskoj i makroekonomskoj konsolidaciji, kao i pospešenju privrednog rasta na temelju digitalizacije privrede i napretka u obrazovanju.

Tajani je rekao da Evropski parlament želi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, navodeći da je Srbija ostvarila određen napredak na putu ka Uniji i da očekuje novi napredak u pregovorima Srbija-EU do kraja godine.

Čelnik Evropskog parlamenta je rekao da su evropske reforme od bitne važnosti za građane Srbije i da su tu "presudne reforme na polju vladavine prava" i da je, pored ostalog, bitna i reforma pravosuđa.

Tajani je ukazao na zaključke ministara ekonomije i finansija EU da je srpska privreda u usponu i da Međunarodni monetarni fond smatra da su u Srbiji pospešeni uslovi poslovanja.

Predsednik parlamenta EU je rekao da postoje dobri znaci o napretku Srbije, ali je nužno da se privuku nove strane direktne investicije i zato će predvoditi "misiju za podsticanje rasta".

On je rekao da su Srbija i EU odlično sarađivali u jačanju evropske bezbednosti i rešavanju izbegličke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: