Erdogan: Zaradili smo, želimo da delimo sa Srbijom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da postoji mnogo mogućnosti da se ulaže u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

14:25

Erdogan: Zaradili smo, želimo da delimo sa Srbijom
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

On je u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da je za ulaganja u Srbiju zainteresovan poslovni svet i firme sa eminetnim imenima.

"I Eksim banka će omogućiti i pružiti nove uslove kako bi se olakšalo ulaganje i dala podrška turskim investitorima za investiranje u Srbiju“, rekao je.

Erdogan međutim nije zadovoljan obimom trgovine dve zemlje:

"Obim trgovine nije na nivou koji bismo želeli i sada je trenutno 800 miliona dolara. Cifra nije dovoljna. Hoćemo da povećamo na tri odnosno kasnije na pet milijardi Broj stanovnika se povećava, logično je da bi trebalo i obim trgovine“, kaže.

Turski predsednik rekao je da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, mostova, tunela, metroa, brzih vozova... i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva što je dovelo do povećnja obima transporta.

"Moram da kažem imali smo 25 aerodroma, sada imamo 50. Spustili smo cenu avio – karata skoro na nivo autobuskih i mnogo više ljudi je počelo da koristi avione. Naša kompanija je lider kada je reč o prevozu putnika na svetske destinacije. I ove godine smo imali i rekordnu zaradu. Želimo sve ove stvari da podelimo sa Srbijom“. Erdogan je podsetio da će tokom njegove posete u Srbiju biti potpisano ukupno 16 sporazuma i da se ubuduće treba fokusirati na njihovo implementiranje.

"Da vidimo šta ćemo raditi ove, šta sledeće godine. Dogovaraćemo se", rekao je.

On je istakao i važnost puta od Beograda do Sarajeva:

"Što pre bi trebalo izgraditi taj put. Put je civillizacija, zemlja bez puta ne može da govori o civilizaciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: