Predsednica Vlade u poseti kompaniji Delez Srbija

Kompanija Delez Srbija hrabro je ušla u projekat digitalizacije državne uprave i pomogla Vladi da napravi bolji sistem za celu privredu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

16:30

Predsednica Vlade u poseti kompaniji Delez Srbija
Foto: Delhaize

To je istaknuto je prilikom današnje posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Tom prilikom predstavljen je novi sistem automatske i digitalne overe zdravstvenih kartica.

„Digitalizacija je dobra za sve. Našoj kompaniji, koja zapošljava više od 12.000 ljudi, stari način overavanja zdravstvenih knjižica oduzimao je mnogo vremena i bio je velika prepreka u tom segmentu našeg funkcionisanja. Znanje i iskustvo koje posedujemo stavili smo na raspolaganje srpskom društvu. Uvek ćemo biti tu da podržimo unapređenje poslovnog ambijenta, posebno u oblasti digitalizacije”, zaključio je Roje.
Foto: Delhaize
Poslodavci u Srbiji više neće morati lično da overavaju kartice zdravstvenog osiguranja svojih zaposlenih – država će ih automatski produžavati, bez podnošenja zahteva i odlaska na šalter. Nov informacioni sistem Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje, preuzimaće podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vršiti overu.

Kartice će se na taj način produžavati zaposlenima kojima poslodavci redovno uplaćuju doprinose i članovima njihovih porodica, penzionerima, kao i korisnicima naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje i članovima njihovih porodica.
Foto: Delhaize
„Vlada Srbije inicirala je automatsku overu, kao jedan od projekata u okviru programa 'Stop birokratiji'. Uvođenje novog sistema samo je jedna u nizu mera kojima ćemo otklanjati administrativne prepreke. Rad na čišćenju birokratskih procedura nastavlja se punim intenzitetom“, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Zahvaljujući novoj usluzi, pred šaltere Republičkog fonda više neće morati da dolazi više od 150.000 poslodavaca, koji osiguravaju oko tri miliona zaposlenih i njihovih porodica.
Foto: Delhaize
To će im uštedeti oko 500.000 sati godišnje, odnosno oko 1,5 miliona evra.

„Overa zdravstvenih knjižica godinama je bila veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike. Uvođenjem kartica zdravstvenog osiguranja, nalepnice su ukinute, ali je potreba za podnošenjem zahteva za overu ostala. Takva praksa jednostavno je neprihvatljiva u doba digitalizacije“, dodala je premijerka.

Ona je poručila da automatska overa pokazuje drugačiji odnos države prema građanima, jer država postaje njihov servis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: