Kako nam je propao posao od milijardu $

Jugoslavenska vojna industrija nekada je moglada konkuriše sada znatno moćnijim državama.

Srbija

Izvor: Express

Subota, 30.09.2017.

11:44

Kako nam je propao posao od milijardu $
(Foto: Thinkstock)

Ponos nekadašnje jugoslovenske vojne industrije tenk M 84 i danas privlači veliku pažnju. Osim Kuvajta koji je nabavio 149 tenkova i druge zemlje su htele upravo taj tenk.

Međutim, otezanje s poslom i raspad SFRJ uticali su da propadne jedan od najunosnijih poslova te zemlje - prodaja tenka M 84 i licence Pakistanu koja se odvijala u velikoj tajnosti.

Zašto baš Pakistanu?

Zbog stalnih problema s Indijom, Pakistan je morao da s enaoružava suvremenim naoružanjem. Kada je postalo jasno da Indija kreće u razvoj sopstvenog tenka, na bazi sovetske licence za tenk T-72M, Pakistan je shvatio da njegovi tenkovi ne mogu da konkurišu tenku T-72. Zbog toga su vojne delegacije Pakistana ubrzano krenule u nekoliko zemalja da pronađu pogodnu ponudu za kupovinu ili za otkup licence savremenog tenka (Rusija, Ukrajina, NR Kina, SAD).

Budući da pokušaj da kroz saradnju s Kinom razviju novi tenk nije baš obećavao, Pakistanci su preko posrednika saznali i za jugoslavenski tenk M 84, koji su odlučili da testiraju. U leto 1990. godine u Pakistan pod velom tajne upućena je grupa kako se Jugoslavija ne bi zamerila Indijcima, s kojima su imali odličnu saradnju.

1990. sa jugoslavenskom delegacijom u ovu azijsku zemlju poslata su i dva tenka P1 i P2 da demonstriraju borbene kvalitete u Pakistanu i da se obuči određena pakistanska posada, za rukovanje i gađanje tenkom M-84A .

Poseta je počela razgovorom o tenku M 84. Pojeti jugoslavenske delegacije dat je poseban značaj, jer je delegaciju primio načelnik glavnog stožera. Pred njim i njegovim saradnicima održana je prezentacija od sat i po vremena i pomno je beležena svaka informacija. Posle završetka sastanka naređeno da se krene u testiranje tenka. Inače kad su tenkovi pripremani za prezentaciju sve tolerancije su pooštrene za deset puta, tako da su tenkovi bili u savršenom stanju. Oba M 84 ispitivana su tokom vožnje po peskovitom i močvarnom zemljištu i s njima je pređeno 1.600 km pri temperaturama od 45 do 50 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: