Džek Ma stiže u Srbiju, samo da nađe partnera

Poznata kineska kompanija "Alibaba" zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

11:42

Džek Ma stiže u Srbiju, samo da nađe partnera
Foto: Gettyimages

To je izjavila državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar", rekla je Matićeva novinarima pred početak skupa "Informatički put svile za informacionu povezanost", na kome su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IKT dve zemlje.

Matićeva je naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

Alibaba je inače najveća kineska internet-prodavnica.

Matićeva je naglasila da postoji mnogo prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija, a fokus današnjeg skupa biće na četiri oblasti, a to su ubrzan razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i razvoj pametnih gradova, gde je Kina veoma uspešna.

Sekretarka udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović naglasila je da će domaće firme iz oblasti IT imati danas priliku da se sretnu i razgovaraju sa kolegama iz 12 kineskih kompanija o tome na koji način da se uspostavi saradnja.

"Interesovanje srpskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za rad i nastupanje u svetu", rekla je Jovanovićeva novinarima.

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dve zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

"Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dve milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto", rekao je Vu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: