Mali: 300 mil € - za nas nemoguća misija

Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči potpuno transparentan i da je reč o dobroj investiciji.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 26.09.2017.

16:01

Mali: 300 mil € - za nas nemoguća misija
Foto: Tanjug, arhiva

"Taj ugovor je potpuno transparentan. Dve godine radimo sa tim. Radi ga i Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Dakle, sve institucije su uključene u taj projekat", kazao je on novinarima u Skupštini grada.

Mali je rekao da treba napraviti razliku između reciklaže i prerade otpada.

"Reciklažu radimo mi sami u Beogradu. Imate ne znam koliko reciklažnih ostrva. Imaćete ih iz godine u godinu više i sve ono što građani sami mogu da recikliraju i naprave separaciju još u kući... To Gradska čistoća reciklira i to se vraća u normalne tokove", objasnio je on.

Mali je kazao da kada je reć o smeću u Vinči to ne može da se reciklira.

"To postrojenje, taj sistem košta 300 miliona evra. Mi taj novac nemamo, ali ono što imamo je da nađemo partnera da zajedno sa nama, pod uslovima koje smo mi propisali, izgradi to postrojenje, jer to postrojenje kada se završi koncesioni period ostaje građanima Beograda", naveo je on.

Prema njegovim rečima, "dobija se dva u jednom".

"Dobijate investiciju odmah jer 300 miliona evra za nas je nemoguća misija, a s druge strane rešavate najveći ekološki problem u ovom trenutku. Zaista mislim da je to dobra investicija", naveo je Mali.

Odbornik DS Balša Božović kazao je novinarima da je danas najvažnija stvar na sednici Skupštine grada ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča.

Božović je ocenio da je taj ugovor "možda skandalozniji od ugovora za izgradnju Beograda na vodi".

"Ugovor nije prošao pravobranilaštvo, veoma je netransparentan. U njemu ne postoji jasno ko predstavlja odgovornu stranu, a očigledno je napravljen jedan mehanizam za ispumpavanje novca. Dakle, Beograđani će po ovom ugovoru biti taoci nekoliko desetina godina vrha SNS i tajkuna koji četiri i po godina pljačkaju Beograd", kazao je on.

Predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd organizovali su protest zbog namere da odbornici gradske skupštine danas glasaju za dodelu ugovora francusko-japanskom konzorcijumu za uređenje deponije u Vinči.

Oni su simbolično prosuli pepeo ispred Skupštine grada i raširili transparent na kome piše: "Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo".

"Odbornici koji dignu ruku za ovaj ugovor omogućiće sistemsko ugrožavanje zdravlja građana, degradiranje životne sredine i spaljivanje gradskog budžeta, jer gradska vlast model javno-privatnog partnerstva shvata isključivo kao način da javnim novcem pomogne netransparentne privatne inicijative", rekli su iz Inicijative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: