"Sve veće interesovanje za tržište Kosova"

Stotinu srpskih privrednika iz 34 kompanije će učestvovati na Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Prištini.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

14:03

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Sajam počinje 27. septembra i traje do 30. septembra, saopštila je Privredna komora Srbije.

"Interesovanje naših proizvođača za poljoprivredni sajam u Prištini i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće. Posebno je važno da su na listi izlagača sada, gotovo bez izuzetka, male i srednje firme iz skoro svih segmenata agrobiznisa - proizvođača semena, zaštitnih sredstva, stočne hrane, žita, voća i povrća, mesa, mleka, prerađevina", izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

Kako je dodao, veće kompanije koje su prethodnih godina učestvovale ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, o čemu svedoči i rastuća robna razmena.

Njihova iskustva, prema njegovim rečima, bila su podsticaj manjim firmama, a pojačanom obostranom interesovanju poslovnih zajednica za saradnju, doprinele su i zajedničke aktivnosti dve komore na povezivanju privrednika i otklanjanju prepreka za saradnju poslovnih zajednica.

Nastup naših firmi iz poljoprivredno - prehrambenog i pratećih sektora na ovoj sajamskoj manifestaciji, PKS organizuje već treću godinu, u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja će i ovoga puta za izlagače sajma upriličiti direktne, B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

Ove godine na poljoprivrednom sajmu u Prištini predstaviće se kompanije: Floriva - Ivanjica, Malina-impex - Valjevo, Danija - Donja Rečica Prokuplje, Bivoda - Bujanovac, Hemotehna - Subotica, Ratar - Pančevo, Fortune Cookies Says - Beograd, TMB Diamond - Pančevo, Kuč Company - Kragujevac, Agrimax - Vrbas, Beyond - Niš, Superior - Velika Plana, SZR Rado Med - Leskovac, Ivis komerc - Stalać, Beocapra - Kukujevci, Šid, HI Župa - Kruševac, Porodična mlekara Veličković - Surdulica, JP Aerodrom - Niš, Nelvas Maks PTR - Leskovac, Brixol - kućna hemija - Vršac, Moravka PRO - Leskovac, Gebi - Čantavir, Fabrika stočne hrane Jabuka - Pančevo, Vrebalov Agrar - Novi Bečej, NiPek Gostol TST - Zemun, Nutriko - Vranje, Rekorderka - Stalać, Mladost - Leskovac, Blik produkt - Kikinda, FILIP - Požarevac, Hidromehanika - Kruševac, Patent Co - Mišićevo, Granolia - Novi Sad i Minka - Kruševac.

Predsednik PKS će tokom boravka na Kosovu, u Gračanici, razgovarati sa privrednicima iz srpskih sredina, a u Prištini će učestvovati na konferenciji "Prevladavanje barijera u poslovanju i normalizacija".

Na ovom skupu biće predstavljena istoimena studija "Foruma za etničke odnose" i "Fondacije Hajnrih Bel Štiftung" nastala kao rezultat analize ekonomskog i zakonodavnog okvira za poslovanje i iskustava anketiranih srpskih i kosovskih privrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: