Toplane spremne: Neke kredit, neke enrgent za dan

Toplane u Srbiji privode kraju remonte i spremne su za početak grejne sezone 15. oktobra.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.09.2017.

15:36

Toplane spremne: Neke kredit, neke enrgent za dan
Foto: Thinkstock

Grejanje može početi i ranije, od 1. oktobra, ukoliko temperatura bude niža od 12 celzijusovih stepeni.

Predsednik Upravnog odbora poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović rekao je za agenciju Betu da su direktori toplana potvrdili da su obezbedili gorivo.

"Predstavnici toplana tvrde da su ugovorili nabavku gasa i obezbedili druge energente koje koriste - ugalj i mazut, i da većih problema nema", rekao je Stojanović.

Generalni direktor Toplane u Kraljevu Dragan Arsenijević je rekao da je to preduzeće koje greje polovinu tog grada, potpisalo ugovor sa Srbijagasom za kupovinu gasa koji će svakog meseca plaćati avansno.

"Da bismo obezbedili grejanje, potrebni su nam gas (85 odsto) i mazut (15 odsto). Nabavili smo 100 od 1.000 potrebnih tona mazuta. ...uzeli smo kredit kao i uvek jer se grejanje plaća cele godine, a nama treba za početak grejne sezone veća suma novca", rekao je Arsenijević.

Dodao je da je naplata grejanja oko 94 odsto, a da je "sreća što u gradu nemaju neke velike gubitaše" koji ne plaćaju grejanje.

Direktor kruševačke Toplane Dragan Azdejković je rekao da ona greje 80 odsto grada i da su u toku završni radovi na remontu mreže od 40 kilometara. On je kazao da je to preduzeće nabavilo više od polovine od neophodne količine uglja, dok je odloženo vraćanje pozajmljenih 200 tona mazuta Republičkoj direkciji robnih rezervi.

Direktor Toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da će remont biti završen do 5. oktobra i da je nabavljeno 300 tona mazuta, što je dovoljno za jednomesečnu potrošnju.

"Mazut obezbeđujemo mesečno jer nam je toliko skladište. To nije neuobičajeno jer ponekad nabavljamo i za nedelju dana, a po koji put i iz dana u dan. Takva je situacija jer se nema mnogo ni para", rekao je Roškić.

Naplata grejanja u Majdanpeku je, po njegovim rečima, 80 do 83 odsto, a među neredovnim platišama, pored domaćinstava su i firme u stečaju.

Dodao je da Toplana dobija subvencije lokalne vlasti i da je vraćen samo deo pozajmice goriva od pre tri-četiri godine, a vraćanje ostatka je odloženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: