Biće najveći u Srbiji, ko ulaže 200 mil. EUR?

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies izgradiće u Kovačici jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji čiji će kapacitet biti 104,5 megavata.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.09.2017.

14:47

Biće najveći u Srbiji, ko ulaže 200 mil. EUR?
Foto: Gettyimages

To je saopštila Erste banka Srbija, koja je pored Grupe Erste banka AG i Evropske banke za obnovu i razvoj finansijer tog projekta.

Vetropark se, kako se navodi, početi da radi 2018. godine, vrednost projekta je 189 miliona evra, a vetropark će smanjiti godišnju emisiju ugljen-dioksida za oko 247.000 tona.

Taj projekat se uklapa u strategiju da Srbija podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto do 2020. godine.

"Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka izgradnje Vetroparka u Kovačici, čime će se obzbediti proizvodnja čiste električne energije bez emisije ugljen-dioksida za više od 65.000 domaćinstava i otvoriti nova radna mesta", rekao je generalni direktor kompanijne Enlight Renewable Energy, Gilad Javec (Gilad Yavetz).

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Srbija Slavko Carić rekao je da obezbeđenjem 93 miliona evra, uz dodatnih 20 miliona evra za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati "vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije".

Rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe Hinrik Fišer rekao je da je ta banka posvećena pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: