"72.000 RSD za PIO zamrznuti, gorivo u pola cene"

Udruženje "Pančevački ratari" zatražilo je od Vlade Srbije da otpiše sva dugovanja zaključno sa krajem ove godine po osnovu poreza za odvodnjavenje.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.09.2017.

11:10

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

To poljoprivredno udruženje zahteva da se zbog katastrofalnih posledica suše i doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje, koji iznosi 72.000 dinara po osobi, zamrzne za ovu godinu.

"Dizel gorivo treba osloboditi 50 odsto nameta koji trenutno iznose 80 dinara po litru i obuhvata porez na dodatu vrednost, taksu i akcizu", navodi se u pismu "Pančevačkih ratara".

Udruženje traži i da se konačna cena otkupa merkantilnog suncokreta zaključi na 45 dinara po kilogramu do kraja septembra i zatim isplati poljoprivrednicima razlika od isplaćene akontne cene do konačne zaključne cene suncokreta.

Upozoravaju da su mnogi ratari zbog suše ove godine doživeli potpuni finansijski slom.

"Imajući u vidu da su subvencije poljoprivrednicima toliko minorne da manje ne mogu biti i gotovo su pred ukidanjem, jer su najniže u Evropi (svega 17 evra po hektaru za biljnu proizvodnju) mi prosto ne vidimo izlaz iz ove beznadežne situacije, bez značajnije pomoći države u ovom teškom finansijskom trenutku", navode iz udruženja.

Ističu da spas vide jedino u promeni agrarne politike u delu podsticaja ratarske proizvodnje po hektaru, po modelu Evropske unije.

"Agrarni budžet mora biti veći nego dosad i mora da ispunjava bar zakonski minimum od pet odsto bužeta Srbije", navelo je udruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: