"Dnevno 15 šlepera izlazi, nazirao se kraj mukama"

Kompanija CPR Impeks, vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina saopštila je da će joj stečaj fabrike naneti veliku štetu, ali i radnicima, poveriocima i državi

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.09.2017.

09:25

Foto: Thinkstock

"Odluka Višeg suda u Kragujevcu o uvođenju stečaja u Srpsku fabriku stakla težak je udar na tu fabriku, CPR Impeks, ali i na Srbijagas i EPS Snabdevanje koji neće moći da naplate svoja potraživanja", navodi se u saopštenju.

Paraćinsku Staklaru je CPR Impeks, koji se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzeo 2015. godine od bugarske firme Glas industri.

Viši sud u Kragujevcu je 20. septembra uveo stečaj u Staklaru sa obrazloženjem da ne izmiruje dospele obaveze. Staklara ima 825 radnika koji su organizovali protest jer smatraju da je stečaj uveden kako bi se uništila fabrika.

Staklara je, kako je navedeno u saopštenju CPR-a, "preuzeta sa dugom, prijavljenim i neprijavljenim potraživanjima od 95 miliona evra, u predstečajnom stanju, sa zapuštenom proizvodnjom i potpuno izgubljenim tržištem", a od tada je razdužena za 77 miliona evra.

"Srpska fabrika stakla u septembru radi u tri smene, dnevno proizvodi 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona u vrednosti 1,6 miliona evra. U izvoz ide 70 odsto proizvodnje. Vratili smo se na tržište Srbije ali i na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske, Mađarske i Italije", naveo je direktor CPR Impeksa Petar Crnogorac.

On je istakao da svaki dan iz fabrike izlazi najmanje petnaest šlepera proizvedene robe i da je zbog povećane proizvodnje i uvedena treća smena.

"Nazirao se konačno kraj fabričkim mukama i vrlo blizu je bila situacija da prodaja pokrije sve svoje mesečne troškove i fabrika konačno ispliva na površinu. Zbog toga je i nerazumljiva odluka suda da uvede stečaj u fabriku, iako je pre samo tri meseca isti sud doneo potpuno suprotnu odluku, a u međuvremenu se stanje u fabrici značajno promenilo na bolje", naveo je Crnogorac u saopštenju.

Po njegovim rečima, posle uvođenja stečaja počela je da pada proizvodnja u Staklari a prodaja i izvoz su potpuno zaustavljeni.

"S mukom stvoreno poverenje domaćih i stranih kupaca je potpuno narušeno i pitanje je da li će se ikada vratiti. Stečaj fabrike će se negativno odraziti i na sve domaće proizvodjače vode, sokova, alkoholnih pića, konzervne industrije", ocenio je Crnogorac.

On smatra da je pozadina uvođenja stečaja namera grupe ljudi koji, kako je naveo, "u želji da otmu fabriku mesecima podrivaju njenu ekonomiju, protiv kojih su još pre dva meseca podnete krivične prijave specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal".

Crnogorac je zatražio da predsednika Srbije Aleksandar Vučić "da nalog državnim bezbednosnim službama da tačno identifikuju i utvrde sve uzroke i činjenice koje su dovele nerazumne i katastrofalne sudske odluke o uvođenju stečaja u Staklaru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: