Bajatović bez para za gas, a zima na pragu

Srbijagas nema para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će se kratkoročnim kreditom zadužiti 30 miliona evra, saznaje Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 22.09.2017.

09:05

Bajatović bez para za gas, a zima na pragu
Foto: Thinkstock

Kako piše taj list, plan je da firma kao garanciju za zajam da menice.

U javnoj nabavci koja je raspisana sredinom avgusta navodi se da je kredit potreban kako bi se pokrila tekuća likvidnost kompanije, međutim, kako navodi list, pravi razlog za novo zaduživanje je manjak para potrebnih da se zatvori finansijska konstrukcija prema Gaspro za isporučene količine gasa.

Da ne bi došlo do problema u snabdevanju ovim energentom tokom zime, rukovodstvo kompanije odlučilo se za kratkoročni kredit, koji treba da se vrati narednih godinu dana. To je jedini način da se poremeti dinamika isporuke gasa, odnosno da rezervoari u Banatskom dvoru budu puni za predstojeću zimsku sezonu.

Novac mora da se obezbedi brzo , do sredine oktobra, kada je rok da se Gaspromu uplati na račun. U suprotnom i privreda i domaćinstva mogli bi da ostanu bez plavog energenta. Tako će već postojeći dug od blizu milijardu evra biti uvećan za još 30 miliona, što dodatno može da naruši stabilnost kompanije, piše Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: