Radnici negoduju: Izabrali najgore za Staklaru

Samostalni sindikat Srpske fabrike stakla u Paraćinu najavio je da će sutra organizovati mirne proteste zbog uvođenja stečaja nad tim preduzećem.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

15:31

Radnici negoduju: Izabrali najgore za Staklaru
(Foto: Thinkstock)

Organizacioni odbor Samostalnog sindikata je danas pozvao zaposlene da se sutra okupe ispred prostorija sindikata i priključe se protestu kako bi pomogli opstanku Srpske fabrike stakla.

Privredni sud u Kragujevcu juče je otvorio stečaj nad Srpskom fabrikom stakla čiji račun u blokadi od novembra 2016. godine. Stečajni upravnik je već ušao u Staklaru, a stopiran je utovar robe i svih naplata

U sindikatu su zatečeni tom odlukom suda jer, kako kažu, Staklara je dobro radila od juna kada je izbegla stečaj.

Tada je Privredni sud odbio predlog za otvaranje stečajnog postupka zato što mu nisu bili predočeni dokazi kojima bi se potvrdilo da predlagač, čačanska firma Veksilum, zaista ima potraživanje od 47 miliona evra.

Predsednik Samostalnog sindikata Staklare Živojin Matejić je izjavio novinarima da su se zaposleni od juna trudili da dokažu da fabrika može da radi.

"Imali smo napredak. Po 15 kamiona dnevno je dolazilo na utovar robe. Mi smo vezani i za prehrambenu i za veliki deo industrije u Srbiji i zato će ovaj stečaj biti težak udarac ne samo za Staklaru već i za mnoge naše komintente. Strah me je što će svi da snose posledice ovoga", rekao je Matejić.

On smatra da fabrika iz stečaja samo može da se ode u bankrotstvo i likvidaciju.

"Nama preostaje da probamo mirnim protestom da iskažemo nezadovoljstvo, da pokažemo da postoji drugačiji način za opstanak Staklare, a oni su izabrali najgori mogući scenario. Ne znam ni jedan slučaj u Srbiji da je preduzeće oživelo iz stečaja", rekao je Matejić.

On je ocenio da je privatizacija Staklare loše urađena.

"Da smo imali dobrog investitora i da smo dobili strateškog partnera, kao što je bilo najavljeno, mi bismo mogli da reprogramiramo dug, da Srbijagas dobije novac za utrošeni gas, da EPS dobije novac za utrošenu struju, što bi bilo dobro i nas i sve ljude u Srbiji, a ovako će koristi da ima samo jedan ili nekoliko ljudi", rekao je Matejić.

Staklara u Paraćinu ima 810 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: