Konačno dobre vesti oko CHF: Banke morale da kažu

Kod odobravanja kredita u stranoj valuti finansijska institucija mora da pruži dovoljno informacija, uključujući moguće rizike, glasi presuda Suda EU.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.09.2017.

18:57

Konačno dobre vesti oko CHF: Banke morale da kažu
(Foto: Thinkstock)

Upravo ova presuda mogla bi da bude od presudne važnosti za dužnike u švajcarcima.

Udurženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da poslednja presuda Evropskog suda pravde po tužbi 69 klijenata iz Rumunije protiv banke zbog kredita u švajcarskim francima, jasno pokazuje da su banke morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita i o potencijalnim rizicima uticaja promene kursa i kamate.

To udruženje izrazilo je očekivanje da će domaći sudovi prihvatiti to tumačenje i poništiti ugovore o krediranju u švajcarskim francima, kao i u evrima, koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.

Efektiva je navela da su se građani Srbije, kao i građani Rumunije zaduživali u stranoj valuti (švajcarskim francima) dok su im primanja u domaćoj valuti, a da ih banke nisu informisale o svim rizicima stupanja u takav odnos, već su suprotno, klijentu su sugerisale da je taj kredit povoljniji od nekog drugog.

"Banke su suprotno zakonskim obavezama, a tu obavezu poznaje i naš Zakon o zaštiti potrošača, klijenta svesno upućivale na donošenje pogrešne odluke, odnosno one koja će ga kasnije skupo koštati, zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na evro, što je dovelo do uvećanja mesečnih obaveza i do 2,5 puta kao i do rasta realne glavnice duga do visine iznad pozajmljenog kredita", navodi se u saopštenju.

Efektiva je navela da je to udruženje do sada u presudama pred domaćim sudovima iznosio takva obrazloženja, ali da nijedan korisnik kredita u švajcarskim francima nije imao korist od takvog stava.

"Nadamo se da će na dalje i domaći sudovi prihvatiti ovo tumčenje kao krucijalno u zasnivanju odnosna između korisnika i banke, te da će sve one ugovore koji jesu zasnovani na nepotpunom informisanju klijenta, poništiti. Ovo očekujemo kako za kredite u švajcarskim francima, tako i za kredite indeksirane u evrima", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: