Premijerka: Prosvetarima veće plate

Vlada neće odustati od donošenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja, poručila je premijerka Ana Brnabić, kao i da će prosvetarima biti povećane plate.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 19.09.2017.

15:58

Premijerka: Prosvetarima veće plate
(Foto: Thinkstock)

Ona je rekla novinarima u Vranju da će ponovo razgovarati sa sindikatima prosvete i da će uvek biti tu za njih.

"I njima je jasno rečeno da će biti povećanja plata u prosveti i da ne želimo da razgovaramo o procentima. To ne bi bilo odgovorno, rekli smo da taj procenat nije 0,2 odsto koji njima fali da dostignu tih 10 odsto što im je oduzeto 2014. godine. Takođe, smo rekli da postoji jasan trend da je prosveta u fokusu”".

Brnabić ističe da dve stvari to pokazuju - kad su 2014. smanjene plate u javnom sektoru, samo su prosveti vraćene.

"Sve što je bilo u smislu viška u budžetu zbog fiskalne konsolidacije je vraćemo prosveti. Drugo, racionalizacija nije pogodila jedino prosvetu"”, istakla je premijerka.

Navela je i da sindikati nemaju razloga da budu protiv donošenja pomenutog zakona i da nije nikakav problem da se ponovo održi javni sastanak o tom zakonu.

"Zašto su protiv tog zakona? Čula sam da su protiv zato što im se navodno ukidaju beneficije koje imaju, ali taj zakon nijednom rečju ne ukida njihove beneficije koje imaju. Apsolutno se ne ukida mogućnost kolektivnog ugovora", podvukla je ona.

Brnabić ističe da taj zakon omogućava državi da nagradi najbolje u prosveti.

"Ja, kao predsednica vlade, od tog zakona neću odustati"”, poručila je Brnabić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: