"Crkva da plati porez i kamate, kao i građani"

LSV je saopštila da je "krajnje nepravedno" da građani imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a Crkva i dalje javno odbija da plati taj porez.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

14:10

Foto: Thinkstock

"Zato pozivamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija da prilikom najavljenog popisa nepokretnosti u 40 lokalnih samouprava, sa ciljem da se utvrdi ko ne plaća porez, obavezno imaju u vidu i tu imovinu", naveo je funkcioner te stranke Bojan Kostreš u saopštenju.

Prema njegovim rečima, više je nego nepravedno da se građanima obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane Crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

"Naredno pitanje za oba ministarstva jeste da li će se i crkvi obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, budući da takav aršin važi za građane, od čijeg poreza se još i izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika", upitao je Kostreš.

On je dodao da LSV posebno skreće pažnju Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi na to da Crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: