MMF: Sa Vučićem bar 15 puta, i ovo je uvek tema

Visoki predstavnici MMF-a pohvalili su napredak u poslovanju Rudarsko topioničarskog basena (RTS) Bor i dodali da će pomoći u pronalaženju strateškog partnera.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.09.2017.

11:37

MMF: Sa Vučićem bar 15 puta, i ovo je uvek tema
Foto: Thinkstock

"U poslednje dve godine razgovarali smo sa gospodinom Aleksandrom Vučićem bar petnaestak puta i uvek je jedna od tema razgovora bio RTB Bor", izjavio je za Tanjug šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

"Zato nam je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da na licu mesta razgledamo kompaniju, njen rudnik i topionicu, i moram da kažem da sam impresioniran onim što sam video, naročito modernom tehnologijom koja se ovde koristi", dodao je on.

Na sastanku sa menadžmentom RTB-a, kojem su prisustvovali šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, ministar rudarstva u Vladi Srbije Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva privrede, Džejms Ruf je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom što je u prilici da govori o potencijalnom benefitu za RTB, a ne o njegovim troškovima.

"I ranije smo razgovarali sa brojnim kompanijama, ali uvek o njihovim potencijalnim troškovima. Sada imamo priliku da govorimo o benefitu za RTB i pronađemo zainteresovane partnere koji će doći ovde i ulagati u kompaniju. Smatram da su mnogobrojne reforme o kojima smo razgovarali sa Vladom Srbije doprinele da se stvari ovde okrenu nabolje, jer je veoma važno da državne kompanije mogu da rade komercijalno, a bez pomoći vlade", rekao je Ruf.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se omoguće dalje zapošljavanje, dobar prihod i napredak ekonomije u celom regionu.

"Mi ćemo, zato, rado pozvati buduće investitore da ulažu ovde i obezbede jaku budućnost za RTB Bor", istakao je Ruf.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da mu je drago što vidi da RTB Bor napreduje jer je to, kako je rekao, važno ne samo za kompaniju, već i za čitav region.

"Nadam se da ćemo za par godina, kada budemo opet došli u Bor, imati priliku da vidimo kako investicije cvetaju", dodao je Sosa.

Ističući značaj posete delegacije MMF-a RTB-u Bor, tim pre što nije uobičajena praksa da predstavnici misije obilaze privredne subjekte, ministar rudarstva Aleksandar Antić objasnio je da je poseta upriličena zbog značaja RTB-a Bor za državu Srbiju i njenu ukupnu ekonomiju.

"Verujem da će ova poseta biti značajna za naše zajedničko razmatranje budućnosti RTB-a. Složili smo se da je 'Bor' veliki i ozbiljan sistem, a složili smo se i da je od kapitalnog značaja za državu i da zato Vlada Srbije treba sa velikom pažnjom da vodi računa o njegovom funkcionisanju sa stanovišta ekonomskog poslovanja, održivosti i budućnosti", izjavio je Antić za Tanjug.

"RTB danas izuzetno dobro posluje pa očekujemo da će ove godine ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara. Ipak, svesni smo i da ti sjajni podaci o poslovanju ne treba da nas uspavaju, već moramo na vreme razmišljati o budućnosti RTB-a, pre svega o razvoju rudarstva i novom investicionom ciklusu u koji RTB treba da uđe", istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, da bi "nahranio" ovu dobru i značajnu topionicu, RTB mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju, a da bi je imao on treba da ulaže u opremu i otvori nove rudnike.

Reč je, dodao je, o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara, reč je o ulaganjima za koje Srbija i RTB treba da traže partnera, jer nije logično, a nije ni moguće da država bude jedini investitor ovako važnog i značajnog projekta.

"Moramo da učinimo naše ukupno okruženje privlačnijim za ozbiljne investitore i ja duboko verujem da smo nizom važnih aktivnosti, koje smo kao država sproveli u smislu regulacije tržišta, fiskalne stabilizacije, ukupne ekonomske i političke stabilnosti, uključujući i misiju MMF-a, napravili takvu atmosferu koja je sada privlačna za investitore", kaže Antić

On je istakao da danas imamo osam svetskih kompanija koje pokazuju interesovanje za partnerstvo sa RTB-om i to je za nas značajan proces u kome ćemo, pre svega, imati na umu interes Republike Srbije.

"Potrebno je da, svi koji žele da budu naši partneri u ovom poslu, razumeju da je ovo jedan razvojni projekat u kome moraju zajedno sa Srbijom da prepoznaju ukupan potencijal i značaj RTB-a i da budu naši strateški partneri kako bi se kompleks i dalje razvijao", kazao je Antić.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor rekao je da je sa visokim zvaničnicima MMF-a razgovarano o opravdanosti izgradnje nove topionice u Boru i njenog značaja za budućnost RTB-a, Bora i cele Timočke krajine.

"Priča je išla u pravcu pojašnjenja same tehnologije i načina izgradnje nove topionice, ali i njenog značaja za sve one koji žele da dođu u Bor i uđu u partnerske odnose sa RTB-om. Složili smo se da strateškog partnera ne bismo mogli da nađemo da nije izgrađena nova topionica", rekao je Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: