"Ulažemo u seljaka, imaćemo i izvozne zadruge"

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je da će naredni koraci u razvoju zadrugarstva u Srbiji biti povezivanje zadruga.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 15.09.2017.

16:11

(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, to povezivanje biće po horizontali i vertikali, a najavio je i i osnivanje nekoliko krovnih zadruga koje će se baviti izvozom.

"Cilj je da za dve ili tri godine definišemo izvozne zadruge koje će moći da proizvode odavde plasiraju u inostranstvo, da istražuju tržište i da se bave kontrolom kvaliteta", izjavio je Krkobabić.

On je sa direktorom stočarske zadruge "1. decembar" u Žitorađi Nebojšom Stanisavljevićem potpisao ugovor koji će omogućiti da ta zadruga dobije iz državnog budžeta nešto više od 11 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Krkobabić je istakao da će zadrugari podsticajna sredstva iskoristiti za nabavku 28 rasnih svinja, 288 ploča za grejanje i jednog traktora.

"Interesovanje za dobijanje podsticajnih sredstava je veliko. Svakodnevno nam stignu dva do tri zahteva zadrugara", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, od kada je pre četiri, pet meseci pokrenut progam "500 zadruga u 500 srpskih sela" probuđen je srpski seljak i njegova svest da "samo ; udruživanjem može da ide napred".

"Od početka programa u Agenciji za privredne registre evidentirano je 70 novih ; zadruga. Do kraja godine imaćemo preko 100 novoosnovanih zadruga", rekao je Krobabić.

On je istakao da je Vlada Srbije napravila ove godine značajan korak prema agraru.

"Nova orijentacija Vlade je poljoprivreda, navodnjavanje, odvodnjavanje, komasacija. Od nas se traži da još više ulažemo u zadruge i srpskog seljaka", rekao je Krkobabić i podsetio da se šteta od ovogodišnje suše procenjuje na 600 do 700 miliona evra.

Direktor stočarske zadruge "1. decembar" Nebojša Stanisavljević je istakao da ta zadruga uzgaja godišnje oko 17.000 svinja.

"Zahvaljujući pomoći koju smo dobili od države povećaćemo broj tovljenika na godišnjem nivou za 500 i imati veću zaradu za 10 miliona dinara", rekao je Stanisavljević.

On je kazao da će nabavkom grejnih ploča zadruga smanjiti potrošnju struje za četiri do pet puta. Stanisavljević je dodao da zadruga "1. decembar" trenutno upošljava 72 zadrugara, a do kraja godine će ih imati 79.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: