Na svakoj banderi oglas, a posao niko ne traži

Nezaposlenost u Srbiji, nimalo nije iznenađujući pojam.

Srbija

Izvor: Prva

Sreda, 13.09.2017.

18:55

Na svakoj banderi oglas, a posao niko ne traži
(Foto: Thinkstock)

Ali da ima posla, da su ponude u oglasima već godinama u stalnom porastu i da se na njih ne javljaju potencijalni radnici, e to već možemo svrstati u iznenađenje.

U prvoj polovini 2017. broj oglasa, za pojedina zanimanja, uvećan je za 8%.

Posla ima, ali nema ko da ga radi. Ova firma za obradu metala mesecima kroz oglase nudi nekoliko poslova uz platu koja je dosta viša od prosečne. Trenutno je 5 oglasa ponuđeno, ali telefon ne zvoni.

„Mi pronalaimo dodatna rešenja tako što radnici koji već rade u našem preduzeću više od 15 godina, ostaju duže da rade. Ali u jednom trenutku pojavi se problem biologije, jer su ljudi došli do 50 godina, znaju posao, ali nemaju kome to znanje da prebace“, kaže Vladimir Krstić, firma za preradu metala

Mašinski inženjer, bravar, serviser mašina samo su neka od upražnjenih mesta. Za sada niko neće na njih.

I u IT firmama ima slobodnih kompjutera, a oglasi su dupke puni ponudama. Posla ima bukvalno za svakog ko odluči da se bavi tim poslom. Za sedam godina tražnja za IT stručnjacima povećela se za 6 puta.

„Postoji podatak da na fakultetima trenutno u srbiji svake godine izlazi između 1000 i 1500 IT stručnjaka. Procena je da trenutno u zemlji može da se zaposli iste sekunde, između 15 i 30 hiljada“, kaže Zoja Kukić iz Startita.

Ponude poslova u ITu, mašinstu i elektrotehnici, dominiraju u oglasima i u stalnom su porastu.

„A kada govorimo van ovih sfera tu su svakako ugostiteljstvo i turizam. Iz sfere zdravstva, odnosno farmacije i medicine a tu je i dizajn koji je opet potpada pod IT“, kaže Miloš Turinski, Poslovi.infostud.com

Dakle, prilika je na dohvat ruke. Zašto onda poslodavci mesecima objavljuju iste oglase?

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: