Nude velike svote novca da dođu srpske firme

Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera ponudio je Srbiji da u La Pazu otvori kancelariju da bi bila veza između srpskih firmi koje bi radile u ovoj zemlji

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

09:21

Nude velike svote novca da dođu srpske firme
Foto: Thinkstock

Kancelarija bi bila i veza između vlasti Srbije i Bolivije.

Zamenik bolivijskog predsednika, legendarnog levičara Eva Moralesa, tokom nedavnog boravka u Beogradu je u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem ponudio velike svote novca za dolazak srpskih firmi na tržište Bolivije, kaže u razgovoru za današnju "Politiku" Žana Petković Kuljača de Rodriges, počasni konzul Srbije u ovoj zemlji koja je prisustvovala razgovoru dvojice zvaničnika.

"Potpredsednik je ponudio mnogo para, takoreći ceo svoj budžet za sledeću godinu, ali je samo tražio da otvorimo kancelariju u prestonici La Pazu i to što brže. Boliviji su potrebne firme koje bi radile na izgradnji hidroelektrana, bolnica u prigradskim sredinama, puteva, mostova. On je otvoren za saradnju, jer se naše dve zemlje bilateralno dugi niz godina pomažu, a Bolivija ima nedvosmislen stav povodom pitanja kosova", kaže konzul Srbije.

Kako ističe, Linera je prvi zvaničnik na visokom nivou koji je posle 1960. godine došao u Srbiju, dok je poslednji značajan političar iz Beograda u Boliviji bio Koča Popović.

"Potpredsedniku Bolivije mnogo zapadni privrednici dolaze na noge, jer ova zemlja ima zlato, srebro, rudu. Nedavno su bili predstavnici 18 nemačkih firmi. A sada on dolazi kod nas i kaže: "Hoću ovo vama da dam jer vi ste socijalisti. Kada sam išao u školu sanjao sam da dođem u Beograd, vi ste meni bili ideal marksizma", priča konzul Srbije.

Ona je ukazala da Bolivija ima najveće rezerve retkih metala, kao i da ima potpisane ugovore o prodaji gasa regionu, pa tamo stižu injekcije stranog kapitala.

"U Boliviju sada dolazi mnogo ljudi, pogotovo iz Kine", rekla je Žana de Rodriges.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: