Ružić: Alarmantno jeste, ali ima rešenja

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je da očekuje da do kraja meseca bude izglasan Zakon o zaposlenima u javnim službama.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 10.09.2017.

10:12

Ružić: Alarmantno jeste, ali ima rešenja
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Novi zakon bi trebalo da uvede red u javnu upravu i omogući logičnije i pravednije plaćanje zaposlenih. Nacrt zakona je prošao javnu raspravu i trebao bi da se pred poslanicima nađe do kraja septembra.

"Očekujem da zakon bude izglasan do kraja meseca. Tema ovog zakona nisu povišice ili smanjenja plata, ali treba da spreči situacije u kojima neki sektor krene u štrajk i dobije povišicu a drugi ostanu uskraćeni", rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Ružić je kazao da su u izradi nacrta zakona učestvovali i sindikati sa svojim kritikama i predlozima.

Govoreći o mogućem ukidanju odluke o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, on je kazao da o tome odlučuje Vlada, ali da čitava reforma uvođenjem reda ubrzava taj proces.

Upitan o zaduženosti pojedinih lokalnih samouprava na šta je upozorio Fiskalni savet u poslednjem izveštaju, Ružić je kazao da rad samouprava ne sme da bude ugrožen i da podaci jesu alarmantni, ali da Vlada ima kapacitet da to reši.

"Naravno da one ne mogu same, država je tu da interveniše, ali pitanje je na koji način. Problemi će biti rešeni, ali to zahteva vreme. Ono što je sigurno jeste da građani neće biti ugroženi zbog dugovanja opština. Stvari od vitalnog značaja, kao što je grejanje i slično, moraju da funkcionišu", rekao je resorni ministar.

Fiskalni savet je u poslednjem izveštaju upozorio da je jedan broj lokalnih samouprava na ivici bankrota i da su najzaduženiji Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Dugovi lokalnih samouprava dostižu više od milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: