Srbija dobija još jedan aerodrom, pravimo i avione

Fabrika aviona "Aero Ist Jurop" iz Kraljeva, otvoriće pogon za proizvodnju modela lakog aviona "sila" u Jagodini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 01.09.2017.

11:15

Srbija dobija još jedan aerodrom, pravimo i avione
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Ta investicija će ubrzati i početak planirane izgradnje aerodroma u Jagodini za avione do 80 putnika, koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije, između Beograda i Niša, objasnio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Vlasnik i direktor kompanije "Aero Ist Jurop" ("Aero East Europe") Milorad Matić je, 3. marta posetio Jagodinu i jednim od svojih aviona iz Kraljeva sleteo na Letelište za sportske i školske avione Aerokluba Jagodina, budući aerodrom.

Matić je tada novinarima izjavio da njegova fabrika "ima tržište, da izvozi u 20 zemalja Evropske unije i da je do tada isporučila 163 aviona u Italiju, Španiju, Francusku, Švedsku i Nemačku, kao i ima "veoma dobru tražnju iz SAD" ali da, "zbog nedostatka obrtnih sredstava radi sa oko 50 odsto kapaciteta".

Avioni koje proizvodi njegova fabrika lete 210 kilometara na sat, troše od 12 do 15 litara goriva, a cena im je od 50.000 evra pa naviše.

Let od Kraljeva do Jagodine traje svega 15 minuta.

Za aerodrom u Jagodini Matić je tada rekao da je "divan, ima apsolutno dobru i važnu poziciju, nalazi se blizu grada što je veoma važno".

Markovć je ranije izjavio Tanjugu da grad Jagodina ima nameru da na ovom mestu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, a osim za turizam, aerodrom će imati i veoma važnu ulogu u privrednom razvoju Jagodine i ovog dela Srbije.

"Jagodina je sada udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilometara a od aerdroma u Nišu preko 100 kilometara, a sa izgradnjm aerdroma u Jagodini investotori iz Italije, Austrije, Rusije, Nemačke... koji sada imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, moći će direktno, na primer iz Barija, Sankt Peterburga, Beča ili Frankfurta, avionom u Jagodinu", objasnio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: