"Minimalac 26.800 RSD, trgovcima ukinuti nedelju"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da sadašnja minimalna cena rada ne pokriva ni troškove minimalne potrošačke korpe.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

09:12

Foto: Thinkstock

Orbović je na predstavljanju "Bele knjige" preporuka SSSS, čiji je autor, kazao da u Srbiji 346.000 radnika prima minimalnu platu, "što je neprihvatljivo".

"Minimalna zarada je predviđena samo za period kada poslodavac ima izuzetnih problema u poslovanju, ali je postala praksa da se ona neograničeno dugo isplaćuje, a država ne reaguje", rekao je Orbović i dodao da je neverovatno da Poreska uprava nije naplatila poreze i doprinose na tridesetak plata vlasniku fabrike šinskih vozila Goša.

On je rekao da nijedan kolektivni ugovor do sada nije potpisan u realnom sektoru, gde se najviše krše prava zaposlenih, i dodao da je prihvaćena inicijativa SSSS da oni koji su dobili kaznene poene zbog prevremenog odlaska u penziju kada napune 65 godina dobiju punu penziju.

Generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović rekao je da se sindikat zalaže da se radnici Srbije ne reklamiraju kao jeftina radna snaga i da se "minimalac" sa 22.000 dinara podigne na 26.800 dinara.

"Borićemo se da se za trgovce ukine nedelja kao radni dan i da poslodavci budu krivično, a ne prekršajno gonjeni za neisplaćivanje jedne plate", rekao je Mihajlović.

Dodao je da će se sindikat boriti i za zakonsku obavezu da poslodavac ličnom imovinom garantuje isplatu plata radnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: