Kako je u RTB Boru iskopan skelet, a Grci pobedili

I taman kada su problemi u jednom preduzeću bar naizgled rešeni, ispao je, kako nadležni kažu, još jedan skelet iz ormara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.08.2017.

16:07

Kako je u RTB Boru iskopan skelet, a Grci pobedili
(Foto: Thinkstock)

Naime, RTB Bor po svemu sudeći izgubiće arbitražni postupak koji je pokrenula kompanija Mitilineos, zbog neobavljenog posla ugovorenog pre više od 20 godina. Iznos od oko 40 miliona dolara platiće, naravno, država.

Ovo je suma koju će RTB Bor, odnosno država Srbija morati da uplati na račun grčke kompanije Militineos. Ali zašto?

Sredinom devedesetih grčka kompanija isporučila je koncentrat bakra, ali za to nikad nije dobila prerađenu sirovinu. Zato ćemo morati da platimo.

„To će biti konačan ishod arbitražnog postupka koji Grčka kompanija vodi protiv RTB-a i to je još jedan od skeleta koji je iskočio i problema s kojima se suočavamo“, rekao je ministar Aleksandar Antić.

Dok Antić optužuje vlast od 2004. do 2012. za neodgovornost, novinarka "Politike", koja prati čitav slučaj objašnjava da su za to odgovorne sve vlasti - od devedesetih do današnje.

„Grci nisu mogli da naplate jer su se kod nas menjali zakoni i uredbe o restrukturiraju a mi smo uredbom o restrulturiranju zastitili firmu ali to je trajalo godinama pa su Grci morali da se obrate arbitražnom sudu...“, kaže Anica Telesković.

I tako je još jedan skelet ispao iz ormara i ionako komplikovanu situaciju oko Bora učinio još komplikovanijom. Niko nije pominjao dug prema grčkoj firmi jer su decenijama unazad RTB okupirali drugi problemi.

„Rešenje je brzo restrukturiranje i privatizacija i pronalaženje strateškog partnera“, govorio je Mlađan Dinkić, nekadašnji ministar finansija.

Dok RTB Bor i 15 godina kasnije traži strateškog partnera kompanije kojima nije isporučio dogovoreno su dobile - odštetu na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: