Majke, država poručuje - više dece, veća penzija

Majke koje imaju troje dece ne mogu ranije da se penzionišu, ali mogu da računaju na veći iznos na čeku

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

18:35

Majke, država poručuje - više dece, veća penzija
(Foto: Thinkstock)

Ukoliko do 2032. ne bude izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, majke s jednim ili dva deteta moći će prvi put da ostvare pravo na poseban staž .

I to tako što će im se za jedno dete staž računati šest meseci, a za dvoje – godinu dana. Za sada ovo pravo mogu da ostvare samo majke s troje dece kojima se ovaj staž računa dve godine.

Iako bi majkama s troje dece mnogo više značilo kada bi im ove dve godine pomogle da odu ranije u penziju (da recimo kada napune 63 godine mogu u penziju kao da imaju 65 godina), zakon to ne predviđa.

U PIO fondu objašnjavaju da poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, već samo doprinosi uvećanju iznosa penzije. Jer se kao uslov za odlazak u penziju i dalje uzimaju samo navršene godine radnog staža i uplaćenih doprinosa, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: