Odzvonilo, Srbi ne mogu protiv satelitskog snimka

Pad nelegalne gradnje, predsednički izbori i niske temperature ovog proleća smanjili su građevinsku proizvodnju u ovoj godini za pet odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 27.08.2017.

13:58

Odzvonilo, Srbi ne mogu protiv satelitskog snimka
Foto: Thinkstock

Specijalni savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aca Popović rekao je da je najveći pad građevinske proizvodnje u visokogradnji nastao zbog toga što su građevinski preduzimači odustali od gradnje objekata koje ne mogu legalizovati.

"Drastičan pad je u nelegalnoj gradnji zbog toga što su graditelji shvatili da posle satelitskog snimka na kome se neće videti novoizgrađeni objekti neće moći da ih legalizuju", rekao je Popović.

Dodao je da je "tako u Beogradu, a verovatno i u drugim gradovima" i da legalna gradnja ne pada.

I urbanisti, prema njegovim rečima, utiču na smanjenje građevinskih poslova jer "sporo kao i ranije pripremaju dokumentaciju za otvaranje novih građevinskih lokacija, a brzo se samo dobija dozvola kad je već prikupljena sva dokumentacija".

Dodao je da su i niske temperature ovog proleća uticale da se odlože radovi na nekim gradilištima.

Generalni direktor Energoprojekt holdinga Vladimir Milovanović rekao je da su predsednički izbori značajno uticali na tempo rasta građevinske industrije.

"Izbori uvek utiču na dinamiku investiranja", rekao je Milovanović.

Dodao je da je Energoprojekt holding do sada izgubio ugovore vredne između 150 i 250 miliona evra zbog problema oko promene vlasničke strukture.

"Ulazak firme Dobroslava Bojovića Napred razvoj u vlasničku strukturu Energoprojekta dugo traje i praćeno je raznim nepravilnostima zbog čega investitori zaziru i odsustaju od ugovora", rekao je Milovanović.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić rekao je da je sticajem okolnosti prošle godine počela masovna gradnja stambenih blokova i drugih objekata koji su zbog raznih dozvola bili "zaglavljeni u fioci", pa je zbog toga zabeležen značajan rast.

"Ove godine se ti objekti završavaju, pa je povećan obim zanatskih radova i potrošnja materijala kao što je stolarija, elektromaterijal i drugo", ocenio je Rodić i dodao da "statistika te komore govori da je fizički obim radova u građevinarstvu ove godine u odnosu na isti period prošle godine pao za sedam odsto, a posebno u visokogradnji".

U niskogradnji se završavaju Koridori 10 i 11 i prema njegovim rečima trebalo bi da započne rehabilitacija postojeće putne mreže koja u Srbiji duga 16.000 kilometara, od čega je 6.000 kilometara u kategoriji prvog i drugog reda.

Građevinarstvo bi, prema rečima Rodića, mogli da podignu i radovi na rekonstrukciji železničke mreže koju treba da rade Rusi, a koji angažuju domaće firme kao podizvođače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: