Kotrlja se ka Srbiji: Stiže li nova auto-fabrika?

Vest da je kineski auto-proizvođač Grejt vol motor (Great Wall Motor) zainteresovan za kupovinu Fijat Krajslera navela je na spekulacije da li je Srbija u igri?

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

19:25

Kotrlja se ka Srbiji: Stiže li nova auto-fabrika?
(Foto: Thinkstock)

Kako smo objavili već, jedan zvaničnik te kineske kompanije rekao je da merkaju FCA i tako potvrdio ranije izveštaje da žele u celini ili bar deo italijansko-američkog proizvođača automobilskih brendova, među kojima su Džip i kamioni Ram.

Rojters prenosi da spekulacije o kineskoj zainteresovanosti za FCA traju otkako je portal Automotiv objavio da je neimenovani "poznati kineski proizvođač automobila" početkom meseca dostavio ponudu za italijansko-američku automobilsku kompaniju, što je podstaklo skok akcija Fijata na Milanskoj berzi, .

"Što se tiče ove teme, trenutno imamo nameru za preuzimanje. Zainteresovani smo za FCA", rekao je zvaničnik iz Odeljenja za odnose s javnošću Grejt vol motora, koji nije želeo da se predstavi. Nije dao ni više detalja.

Šta to znači za nas?

Kompanija „Fijat-Krajsler" je vlasnik 67 odsto fabrike u Kragujevcu a ostali, manjinski deo je u vlasništvu Vlade Srbije.

"U slučaju da dođe do situacije u kojoj cela grupa FKA menja vlasničku strukturu sudbina naše fabrike bi prvenstveno zavisila od dogovora rukovodstva "Fijata" i naše države, pišu Večernje novosti u današnjem štampanom izdanju.

List ide dalje i navodi da je kragujevačka fabrika sasvim sigurno, jedan od aduta u pregovorima FCA sa Kinezima jer se radi o jednoj od najsavremenijih i tehnološki najnaprednijih pogona "Fijata" u svetu.

Generalni direktor FCA Serđo Markione traži partnera ili kupca za sedmog najvećeg proizvođača automobila na svetu koji bi kompaniji pomogao da reši rastuće troškove, da se usaglasi s propisima o emisiji gasova i da razvije tehnologije za električne i samoupravljajuće automobile.

Akvizicija koju bi učinila kompanija Grejt vol motor bila bi jedan od najvećih kineskih industrijskih ugovora do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: