Vujović i Mihajlović smislili: Novi poreski sistem

Neophodno je unapređenje poreskog sistema kako bi se Srbija zauzela još bolje mesto na uticajnoj listi Svetske banke, saglasna su dva ministra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.08.2017.

17:13

Vujović i Mihajlović smislili: Novi poreski sistem
Foto: Tanjug, arhiva

Potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, koja predsedava Radnom grupom na unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi, i ministar finansija Dušan Vujović, dogovorili su se da je neophodno unapređenje poreskog sistema kako bi se Srbija zauzela još bolje mesto na uticajnoj listi Svetske banke.

Mihajlovićeva i Vujović su se saglasili da je u skladu sa principima „e-uprave” potrebno unaprediti dva pravilnika iz delokruga Ministarstva finansija: Pravilnik o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića i Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV-u i o obliku i sadržini pregleda obračuna o PDV-u, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

Promena ovih pravilnika treba da olakša procedure za domaće i strane kompanije, što bi dodatno popravilo poziciju Srbije na Duing biznis listi.

"Srbija je ostvarila značajan napredak u uslovima poslovanja na Duing biznis listi, ali mi na tome nećemo da stanemo i zato je važan kontinuiran rad na unapređenju procedura u oblasti plaćanja poreza", navela je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je u prethodnim godinama ostvaren veliki uspeh u oblasti plaćanja poreza, pre svega uvođenjem elektronske naplate, da je to prepoznato od strane Svetske banke zbog čega imamo kontinuiran napredak na Duing biznis listi.

"Ali, naš je cilj i da sprečimo da se kroz nove propise i podzakonska akta ne dogode dodatna opterećenja i produži vreme trajanja procedura za privredne subjekte, čime bi naša pozicija na Duing biznis listi bila ugrožena", rekla je ona.

Mihajlovićeva i Vujović su razgovarali i o donošenju Zakona o upisu u katastar i potrebi usklađivanja sa drugim zakonima, pre svega Zakonom o poreskom postupku, kako bi njegova primena bila efektivna, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: