Digli porez s 200 na 1.200 RSD, a sad...

Skupština grada Niša donela je odluku kojom je omogućila poništavanje uvećanih poreskih rešenja za oko 6.000 domaćinstava i donošenje novih.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

16:24

Digli porez s 200 na 1.200 RSD, a sad...
(Foto: Thinkstock)

Ta nova rešenja biće na prošlogodišnjem nivou.

Više hiljada domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 80 puta veći porez na imovinu.

Odlukom Skupštine, niže stope poreza važiće za građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, jer će ono od sada u obračunu biti tretirano kao poljoprivredno zemljište.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Perišić, na čiji predlog se odluka o promeni namene zemljišta našla u gradskoj skupštini, istakao je da će se odluka primenjivati retroaktivno, počev od 1. januara ove godine.

"Prema informaciji dobijenoj iz Poreske uprave, neće biti povraćaja para, jer nijedno domaćinsto nije uplatilo porez po uvećanim poreskim rešenjima", kazao je Perišić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da u proteklom periodu nije došlo do povećanja stope poreza, već do promene namene zemljišta za obračun poreza.

"Generalnim urbanističkim planom (GUP) usvojenim 2011. godine napravljen je značajno veći obuhvat građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog. Katastar i Poreska uprava su ove godine počeli da koriste taj obuhvat iz GUP za obračun poreza", kazao je Bulatović i dodao da smatra da je "nepravično da se napravi toliki obuhvat gradskog građevinskog zemljišta, kada to zemljište nije opremljeno vodovodnom mrežom, kanalizacijom, ulicama".

On je odao da je GUP izmenila prethodna gradska vlast, ali je opozicija sada svu krivicu za visoka poreska rešenja prebacila na aktuelnu vlast.

Odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da odluka o promeni namene zemljišta za obračun poreza nije utemeljena u domaćem zakonodavstvu i ustavu.

"Pored toga što je protivzakonita, nije ni pravična. Namena zemljišta menja se samo za sedmu gradsku zonu, a ne za čitavo područje Niša", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je, umesto promene namene zemljišta, trebalo da izmeni stope poreza.

"Do 2012. godine porez po kvadratu iznosio je 200 do 300 dinara, a sada Iznosi 1.200 dinara", rekao je Stanković.

Odbornik Pokreta "Dosta je bilo" Srđan Nonić je kazao da odbornici tog pokreta nisu glasali za donošenje pomenute odluke jer je protivustavna i protivzakonita.

Perišić je odbacio tvrdnje da je odluka o promeni namene zemljišta protivzakonita i protivustavna.

"Skupštinske službe su proverile zakonitost ove odluke. Slične odluke donosili su i drugi gradovi pre svega Beograd. Imamo i presude Upravnih sudova koje nam potvrđuju da je opravdano njeno donošenje", naveo je Perišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: