Kasarne zvrje prazne, a "kriju" 12. 500 stanova

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS) uputilo je apel nadležnim organima da se ubrzaju postupci prenamene napuštenih vojnih objekata i kasarni.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.08.2017.

16:38

Kasarne zvrje prazne, a
(Foto: Thinkstock)

Kako se navodi, njihova vrednost procenjuje na oko milijardu evra.

Kako piše u saopštenju UIPS, napušteni prazni vojni objekti vremenom još više propadaju, dok, kako kažu, u Srbiji na hiljade vojnih i civilnih lica, izbeglica i socijalno ugroženih nemaju trajno rešeno pitanje krova nad glavom.

"Gradovi uglavnom nemaju prostora za gradnju, a najveći potencijal leži upravo u kasarnama i napuštenim vojnim poligonima širom Srbije. Oni imaju kompletnu infrastrukturu i nalaze se na odličnim lokacijama širom Srbije. Njihova vrednost procenjuje se na oko milijardu evra, što je dovoljno za izgradnju oko 12.500 stanova", kažu u UIPS.

Kako objašnjavaju, neke od kasarni je moguće prenameniti za stambeno zbrinjavanje ili izgraditi nove objekte na tim lokacijama i ponuditi ih po povoljnim uslovima.

"UIPS apeluje na nadležne organe, pre svih na Ministarstva odbrane i privrede, da ubrzaju ovaj proces. Zar je zaista toliko teško doći do 'win-win' situacije i pobede za sve strane, kada je barem ovde rešenje tako jasno i logično", pitaju u UIPS i navode da je, kako kažu, potrebna samo dobra volja i efikasnost u radu.

Oni podsećaju na primere Slovenije i Hrvatske, koje su, kažu, uspešno promenile namenu bivših kasarni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: