"Milijardu na kukuruzu izgubili, ali utrčaće Bor"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je teško mogao da predvidi ovakvu sušu i da očekuje rast BDP-a od 2,6 do 2,7 odsto ove godine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.08.2017.

13:07

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu bila je tri odsto. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se nada da će taj rast biti 2,5 odsto.

Na planirani rast od tri odsto najveći negativni uticaj imali su jaka zima koja je zaledila Dunav i Savu, problemi u građevinskoj sezoni, ali i katastrofalna letnja suša, kaže Vučić.

“Milijardu smo samo na kukuruzu izgubili”, kazao je Vučić.

"I pored svega toga građani Srbije ne treba da brinu, naša proizvodnja raste", kazao je on novinarima prilikom obilaska radova na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca.

“U EPS-u je mnogo bolje stanje nego što je bilo, mislim da će premašiti proizvodnju od prošle godine, a evo sad nam (RTB) Bor juri napred i izgleda da će da utrči sa dodatnih 0,3 odsto do kraja godine. Videćemo koliki će BDP biti”, naveo je Vučić.

"U poređenju sa zemljama u regionu imamo najveći broj investicija. Imamo i najveći procenat uvoza pokriven izvozom od svih zemalja regiona, koji je danas na nivou od 79,5 odsto, a pre četiri godine pokrivenost je bila 58 odsto", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija svoj rast zasnovala na investicijama, što je kako je naveo, "najzdraviji rast", mnogo bolji od onoga koji bi bio zasnovan od doznakama iz inostranstva.

"Imamo suficit u budžetu, smanjenje javnog duga. Za razliku od svih otalih mi na današnji dan imamo javni dug od 64,9 odsto BDP-a. Imam poverenje u vladu da će sa tim da nastave", rekao je on.

Vučić je naveo i da mora da se poveća potrošnja, koja bi bila treći stub kojim će se dodatno povećavati BDP, što nije bilo moguće tokom mera fiskalne konsolidacije.

"Sad kad budemo povećali plate i penzije imaćemo značajno uvećanje potrošnje, odnosno BDP-a. To će biti treća noga na stolici na kojoj bi mogli čvrsto da sedimo", rekao je on.

“Nemamo za brigu ništa što se ekonomije tiče”, istakao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: