Kompromitovana kamata nestaje, šta donosi Srbiji?

Zamena Libora alternativnom kamatnom stopom Sonia imalo bi zanemarljiv uticaj na naše tržište, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

08:27

Kompromitovana kamata nestaje, šta donosi Srbiji?
Foto:Thinkstock

Britanci su najavili da će skandalima uzdrman Libor biti zamenjen do kraja 2021. godine.

Tanjug je istraživao da li bi zamena Libora imala bilo kakav uticaj na kamate na kredite koje banke u Srbiji odobravaju, a u NBS kažu da su korisnici kredita indeksiranih u britanskim funtama gotovo samo strane banke, što isključuje bilo kakav uticaj na stanovništvo i domaće kompanije.

Prema valutnoj strukturi kreditnog portfolija našeg bankarskog sektora, ostale valute (izuzimajući evro, američki dolar, švajcarski franak i dinare) kojima pripada i britanska funta imaju zanemarljivo učešće od oko 0,64 odsto ukupnog kreditnog portfolija.

"Može se nedvosmisleno zaključiti da bi eventualna primena Sonie umesto Libora na britansku funtu imala zanemarljiv uticaj na naše tržište", navodi NBS.

SONIA (Sterling Overnight Index Average), koja je predstavljena u martu 1997, jeste indeks koji prati prekonoćne stope finansiranja.

Na pitanje da li postoji neki pokazatelj o tome koliko je Libor zastupljen u kamatama na kredite odobrene u Srbiji, u NBS kažu da Libor predstavlja dnevnu referentnu kamatnu stopu prema kojoj veliki broj međunarodnih banaka pozajmljuje novac na londonskom međubankarskom tržištu.

Vrednost Libora se računa za različite valute, kao što su evro, dolar, švajcarski franak i japanski jen.

U Srbiji banke koriste Euribor kao referentu kamatnu stopu, kao varijabilni element u strukturi nominalne kamatne stope pri obračunu kamatnih stopa na kredite koji su indeksirani u evrima.

Banka visinu kamatne stope usklađuje s vrednošću Euribora prema ugovorenoj dinamici usklađvanja. Najčešće se primenjuju tromesečni i šestomesečni Euribor, a njihova vrednost se obračunava dnevno.

S obzirom da je učešće evro-indeksiranih kredita u ukupnom portfoliju bankarskog sektora Srbije dominantno - oko 62,87 odsto, nameće se zaključak da je i primena Euribora najzastupljenija kod kamatnih stopa na kredite u Srbiji. U NBS dodaju da treba imati u vidu i da se na određeni deo evro indeksiranih kredita primenjuju fiksne stope.

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Dejan Šoškić, takođe, kaže da eventualna zamena Libora ne bi direktno uticala na kamatne stope u Srbiji, pošto je u pitanju Libor tržište.

Šoškić kaže da je ustanovljeno da Libor koji se formira među velikim bankama na londonskom bankarskom tržištu nije u svakom trenutku bila slobodna tržišna kamatna stopa, koja se formira pod dejstvom ponude i tražnje, i da su operacije među pojedinim bankama uticale na tu kamatnu stopu na štetu klijenata.

"Na štetu svih onih koji su imali svoje ugovorne obaveze vezane za Libor kamatnu stopu plus neku marginu preko tog Libora koja je stavni deo ugovora o kreditiranju, što je izazvalo kompromitaciju Libora".

Neke banke koje su učestvovale u manipulativnim radnjama sa Liborom su kažnjene.

On kaže da se i u Srbiji neki ugovori o kreditiranju vezuju za lokalnu kamatnu stopu koja se formira na pozajmice između banaka preko noći. To su kmate na tzv. prekonoćne pozajmice - kao što su Sonia ili u Evropi Eonia ili u Srbiji Beonia, i to je u suštini kratkoročna kamatna stopa koja se formira među bankama i može se koristiti kao jedna vrsta reperne kamatne stope kao što je Libor, Euribor ili neka druga.

"Najveći broj kredita u Srbiji je odobren u evrima i vezan je za Euribor, i ukoliko nisu u pitanju fiksne kamatne stope u dinarima onda se koristi Beonija kao referentna kamatna stopa u odnosu na koju se onda izračunava kolike su obaveze onih koji su uzeli kredit pod takvim uslovima. Drugim rečima direktnog uticaja na proces kreditiranja u Srbiji neće biti", navodi Šoškić.

On smatra da bi zamena Libora bila korak napred u pravcu sigurnosti finansijskog sistema Velike Britanije, u pravcu davanja vrlo jasnog signala da se manipulativne radnje ukoliko se dese na tržištu neće završiti ne samo bez kazne već i bez unapredjenja finansijskog sistema.

Sonia je, prema podacima NBS, uvedena kao odgovor na rastući obim trgovine koja se obavlja nakon zvaničnog radnog vremena, a indeks predstavlja ponderisan prosek svih neobezbedjenih gotovinskih transakcija.

Centralna banka Engleske trenutno sprovodi reformu Sonie, s tim da se u aprilu 2018. očekuje da bude završen predlog reforme ove stope.

Centralna banka Engleske postala je administrator za Soniu 25. aprila 2016. i sprovedene su konsultacije sa relevantnim tržišnim učesnicima povodom predloga za reformu Sonie.

Na pitanje kakve posledice zamena Libora može imati na kliring transakcije, u NBS kažu da ukoliko se pitanje odnosi na kliring finansijskih instrumenata za to je nadležan Centralni registar hartija od vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: