"Arhiv APR dnevno poseti 60 građana Srbije"

Agenciji za privredne registre godišnje se za pomoć obrati više od 12.000 građana .

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 20.08.2017.

16:25

Foto: Thinkstock

Građanima je potrebna pomoć kako bi iz agencijske arhive dobili podatke neophodne za ostvarivanje prava u poslovnom i pravnom prometu, odnosno regulisali imovinsko pravne odnose, rečeno je agenciji Beta u toj agenciji.

"Arhiv APR dnevno poseti oko 60 građana iz cele Srbije kojima je na raspolaganju arhivska građa dugačka više od 30 kilometara. Agencija građanima omogućava uvid u originalnu dokumentaciju u papirnoj formi ili skenirana dokumenta, a takođe izdaje i kopije arhiviranih dokumenata", rekla je rukovodilac službe arhive u Agenciji za privredne registre Slavica Narandžić.

Narandžićeva je dodala da APR poseduje arhivu od nepocenjivog značaja za istoriju privrede Srbije koja sadrži dokumenta o privrednim subjektima od 1945. godine. APR, kako je navela, čuva arhivsku građu preuzetu od privrednih sudova, zatim dokumentaciju preuzetu i dostavljenu od strane državnih organa, ali i kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je izvršena registracija u svim registrima.

Prema njenim rečima, istovremeno se radi i na sanaciji štete na oštećenoj arhivskoj građi, obavlja se konzervacija, restauracija, kao i digitalizacija dokumenata.

Građani se Agenciji, rekla je Slavica Narandžić, najčešće obraćaju kako bi potražili podatke o pravnom sledbeništvu privrednih subjekata i tako došli do činjenica neophodnih za upisivanje i povezivanje radnog staža, uknjižbe prava na nepokretnostima i drugih podataka koji se odnose na istorijat privrednih subjekata.

Zahtev za uvid u dokumentaciju podnosi se u sedištu APR u Beogradu ili u nekoj od 13 organizacionih jedinica širom Srbije, a termin za uvid u dokumentaciju se dobija najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: