Vučić na Koridoru 11 - rok 32 meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra radove na izgradnji Koridora 11 od Surčina do Obrenovca.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.08.2017.

14:46

Vučić na Koridoru 11 - rok 32 meseca
Foto: Thinkstock

Prisustvovaće i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Oni će obići radove na izgradnji autoputa i novog mosta preko Kolubare i Save kod Obrenovca.

Zvanicama će tom prilikom biti predstavljeni i svi ostali infrastrukturni projekti koje zajednički realizuju Srbija i Kina.

Radovi na izgradnji deonice Surčin-Obrenovac, duge 17,6 km, počeli su 1. marta u prisustvu Vučića.

Na toj deonici se gradi i novi most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 km.

Cela deonice bi trebalo da bude završena do kraja 2019. godine (rok je 32 meseca).

Radove izvodi kineska kompanija C C C C zajedno sa domaćim podizvođačima. Ukupna cena izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac je 208 miliona evra, uključujući i most preko Save i Kolubare.

Projekat se finasnira iz kredita kineske Eksim banke, finansijer je Vlada Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je JP "Putevi Srbije".

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Projekat uključuje izgradnju mosta preko Save i ušća reke Kolubare, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac.

Na deonici Surčin - Obrenovac biće ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka.

Taj autoput će omogućiti spajanje koridora 11 i 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga koje isto radi kineska firma, ukupne dužine 50,2 km i već završenim deonicama Ub-Lajkovac (gde su radile domaće firme) od 12,5 km i Ljig-Preljina (Azerbejdžanci) od 40,3 km trebalo bi ove godine da bude gotov ceo potez autoputa u dužini od 120 km od Beograda do Preljine.

Sa kineskom kompanijom C C C C se vode razgovori i za nastavak gradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, za koju je potpisan momorandum u Kini.

Očekuje se da će i za tu deonicu biti potpisan komercijalni ugovor, kao i ugovor o finansiranju, u novembru u Budimpešti na sastanku Kine sa 16 evropskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: