Antić: Ova godina će biti rekordna

Srbija ove godine ima rekordnu proizvodnju uglja zahvaljujući čemu ima stabilnu situaciju sa snabdevanjem električnom energijom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.08.2017.

10:13

Antić: Ova godina će biti rekordna
Foto: Tanjug, arhiva

To je istakao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, najavljujući da će se stabilna energetska situacija zadržati i tokom zime.

Uprkos lošoj hidrološkoj situaciji, Srbija neće imati problema sa snabdevanjem električnom energijom, jer će proizvodnja uglja biti dovoljna da pokrije potrošnju i da uvoz nije potreban, istakao je Antić za tv Pink.

Ministar je objasnio da još od prethodne zime u kojoj je bilo malo snega, koji inace generiše dobru hidrologiju, region ima problem u hidro sketoru proizvodnje elektricne energije.

"Nivo proizvodnje u hidro sektoru je 20 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, a leto je to dodatno pogoršalo, pa je kolicina vode pa za 42 odsto manja", naveo je Antić ukazavši da je to izazvalo manjak struje i povecanje cene struje na berzi sa 30-ak na oko 60 evra.

Prema njegovim recima, Srbija je bila spremna za ovu situciju, zahvaljujuci dobroj organizaciji i žestokom radu rudara na Kolubari, koji su obezbedili rekordnu proizvodnjom uglja. "Ove godine će biti rekrodna proizvodnja uglja, svi sistemi rade, imaćemo stabilnu situciju tokom zime", rekao je Antić.

On je naveo da u regionu struju uvoze svi sem Srbije i Bosne i Hercegovine, a najviše Albanija, Crna Gora i Makedonija.

Srbija je imala dovoljno struje da pokrije svoje potrebe, ali i za izvoz, 160.000 megavat sati elektricne energije je prodala za nešto manje od 10 miliona evra. To je veliki uspeh za EPS. To je u neku ruku stabilizovalo i primirilo kompletan energetski sistem u regionu", istakao je Antić.

Ministar je naveo i da Srbija ima solidne depozite uglja i dobru organizaciju proizvodnje koja se kreće od 37 do 38 tona godišne po čemu je četvrta u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: