"Srbija dostigla rekordnu pokrivenost od 400 %"

Vrednost našeg izvoza u zemlje CEFTA protekle godine dostigao je cifru od 2,8 milijardi evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 19.08.2017.

15:06

Foto: Thinkstock

To možda najbolje pokazuje koliko je za Srbiju važno da se poštuju pravila igre u okviru CEFTA i da se odluke svih država članica donose konsenzusom.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu za Tanjug da brojke pokazuju da je u pitanju povećanje vrednosti izvoza od 53 odsto tokom proteklih deset godina.

A za prvih šest meseci ove godine, prema podacima ministarstva, Srbija beleži rast izvoza od 8,6 odsto sa zemljama članicama CEFTA uz zaradu od trgovine od preko milijardu evra.

BiH je, ističu, ubedljivo najvažniji trgovinski partner naše zemlje u okviru ove organizacije.

U ovom trenutku ne traje ni jedan spor Srbije sa zemljama članicama CEFTA, rekao je Tanjugu ministar trgovine Rasim Ljajić, ali se svake godine, kaže, pojave se neke vancarinske barijere, i zbog toga je važno, kaže, da se menja način glasanja u ovoj organizaciji.

"To su ad hok sporovi zbog različitih vancarinskih barijera. U ovom trenutku mi nemamo tih barijera, ali svake godine se pojave neka od prepreka koja zemlju uvodi da zaštiti svoju proizvodnju", kažao je Ljajić.

Zbog toga, ističe on, želja Srbije je da se izmeni mehanizam i način glasanja u CEFTA, jer je to, navodi, u interesu svih zemalja članica ove organizacije.

Srbija je protekle godine u zemlje članice CEFTA izvezla četiri puta više proizvoda nego što je iz ovih zemalja uvezla, dostigavši rekordnu pokrivenost uvoza izvozom, od skoro 400 odsto, kažu za Tanjug u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Porednjenja radi, deset godina ranije, pokrivenost uvoza izvozom bila je 250 odsto.

"Srbija sa CEFTA ostvaruje 21 odsto od ukupnog izvoza sa svetom. Vrednost našeg izvoza je u 2016. godini porasla za sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu. Isti trend se zadržao i u 2017. godini. Za prvih šest meseci, izvoz beleži rast od 8,6 odsto i dostigao je skoro 1,445 milijardi evra uz ostvareni suficit od preko milijardu evra", objašnjavaju u ministarstvu trgovine.

Bosna i Hercegovina, ističu, je ubedljivo najvažniji trgovinski partner u okviru CEFTA.

"Izvoz u BiH predstavlja 40 odsto našeg ukupnog izvoza u CEFTA. U prošloj godini, izvoz u BiH je iznosio 1,1 milijardi evra, pa je ovo treće najvažnije izvozno tržište Srbije, posle Italije i Nemačke", ističu u ministarstvu.

U prvih šest meseci ove godine, kažu, vrednost uvoza iz CEFTA beleži rast od 27,5 odsto i iznosi 386,5 miliona evra, a oko 60 odsto našeg uvoza iz zemalja članica dolazi iz BiH.

Kada je u pitanju izvoz u ostale članice CEFTA, na drugom mestu je Crna Gora u koju Srbija plasira 23 odsto izvoza, a na trećem mestu je Makedonija sa učešćem od 19 odsto u ukupnom izvozu Srbije u region (podaci za 2016. godinu).

Brojke ministarstva pokazuju i da je vrednost našeg izvoza u CEFTA 2007. godine bila 1,8 milijardi evra u trenutku kada je ovaj sporazum stupio na snagu, a protekle godine dosegao je cifru od 2,8 milijardi evra što je povećanje od 53 odsto tokom proteklih deset godina.

U CEFTA članice smo u prošloj godini najviše izvozili bezalkoholna pića, suncokretovo ulje, pljosnate proizvode od gvožđa i čelika, kukuruz, ulja od nafte i bitumenoznih minerala, pšenicu, biskvite, putničke automobile, proizvode za ishranu životinja, čokoladu, lekove, a uvozili smo koks i polukoks, obrađeno drvo, vino od svežeg grožđa, mrki ugalj ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: