Velika novina na auto-putu kroz BG: Neće smetati

Auto-put kroz Beograd će uskoro dobiti novu rasvetu, a jačina svetla moći će da se podešava.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.08.2017.

09:53

Velika novina na auto-putu kroz BG: Neće smetati
Foto: Thinkstock

Na oko 40 kilometara od Aerodroma "Nikola Tesla" do Bubanj potoka umesto starih stubova za rasvetu sa natrijumovim svetiljkama, biće nove led sijalice.

Zaključkom Vlade Srbije, Javno preduzeće "Putevi Srbije" je iz privatizacionih primanja budžeta dobilo kratkoročnu pozajmicu od 622 miliona dinara, odnosno oko pet miliona evra.

U "Putevima" kažu da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova na rasveti. Planirana je zamena stubova i starih natrijumovih svetiljki led osvetljenjem, ali i postavljanje nove ograde. Preduzeću nadležnom za održavanje ove deonice izdat je nalog za nabavku elastične odbojne ograde.

“Procena je da će radovi na auto-putu E-75, na prolasku kroz Beograd, od Aerodroma "Nikola Tesla" do Bubanj potoka, koštati oko 600 miliona dinara”, navode u "Putevima".

“U toku je nabavka i obavljaju se pripreme za montažu ograde. O početku izvođenja radova, kao i izmenama režima saobraćaja javnost će biti blagovremeno obaveštena”, dodaju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da je led osvetljenje odlično rešenje i da ima brojne prednosti u odnosu na klasično, takozvano živino žuto svetlo, koje se trenutno koristi i koje je skuplje i troši više.

“Osim izuzetno male potrošnje, led rasveta je i lakša za održavanje, a može se i podešavati”, objašnjava Vujanić.

“To je vrhunsko osvetljenje, a velika pogodnost je što može da osvetljava samo kolovoz, a ne i zgrade i ostale objekte pored najprometnije saobraćajnice. Tako više neće smetati stanarima. Potrošnja struje se može smanjiti i tako što se jačina sijalica podesi na četvrtinu kada vozila ne prolaze, dok se na normalan nivo vraća čim se automobili pojave”, ističe on

Profesor Vujanić kaže da su pre nekoliko godina uvedeni led semafori i da su oni posle sedam godina napravili uštedu koliko je koštala investicija i sijalice, tako da se to ulaganje višestruko isplatilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: