"Kvadrat u BG ne može bez 700 EUR, osim ako..."

Najava masovne stanogradnje na Makiškom polju sa cenom kvadratnog metra od 500 evra otvorila je pitanje da li se po toj ceni mogu ponuditi kvadrati u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

14:03

U srpskoj prestonici u kojoj je prosečna cena kvadrata oko 1.000 evra ili nešto čak i veća, jeftiniji stanovi se mogu kupiti u obodnim naseljima poput Koteža, Krnjače, Rakovice, Ledina, Batajnice, ali ni tamo cena nije ispod 800 evra.

Ako bi se uzelo u obzir da je reč o masovnoj stanogradnji, što znači da bi cena bila nešto niža zbog gabarita, ipak se teško dolazi do cene od 500 evra za kvadrat.

Profesor Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragoslav Šumarac kaže da cena može biti tolika, ali ako je zemlja džabe.

“Stanovi mogu da budu 500 evra po kvadratnom metru ako je zemlja džabe. Drugačije ne. Ispod 700 ili 800 evra ne može”, kazao je Šumarac.

Cena zemljišta uvećava trošak, a pretpostavka je da je na toj lokaciji cena ara oko 10.000 evra", kaže Šumarac.

“Nerealno je to. Sama konstrukcija bi koštala toliko, bez zidova, ploča, temelja, instalacija, unutrašnjih završnih radova...”, navodi Šumarac.

Kako dodaje, još jedna dimenzija u celom tom projektu je sama lokacija jer je reč o vodozaštitnom području, koje je pod zaštitom jer je to mesto odakle se Beograd snabdeva vodom, tu su bunari.

To, kako kaže Šumarac, iziskuje dodatne troškove na zaštiti tog područja od zagađenja, što dodatno povećava cenu izgradnje.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da ne može valjan stan da se napravi i da košta 500 evra po kvadratnom metru.

“Pitam se ko bi imao interesa da gradi tako nisku cenu kvadrata. Ako je to prodajna cena, znači da je cena izgradnje još niža od toga, jer niko ne radi nešto iz ljubavi prema narodu. Građevinski biznis je komercijalna delatnost i ko gradi hoće i da zaradi”, kaže Kovačević.

"Sem toga, ne verujem u najave, toliko puta je toliko toga najavljivano pa nije bilo ništa", kaže on.

Nešto više o samom projektu i računici kako se došlo do cene od 500 evra za kvadratni metar stana pokušali smo da saznamo u Udruženju industrijalaca i preduzetnika Srbije, koje je pre dva dana najavilo da će gradnja početi do kraja godine.

Međutim, u asocijaciji koja je u funkciji promocije poslovanja porodice Karić nam je rečeno da je Bogoljub Karić o tome već sve rekao na televiziji.

Grad Beograd je krajem jula objavio da je arhitektonsko-urbanistički konkurs za budući izgled Makiškog polja završen, da je odabrano prvonagrađeno rešenje i dobijen koncept njegovog razvoja.

Nešto ranije, nakon sastanka sa čelnicima grada Beograda, kompanija BK grupa saopštila je da je projekat „Tesla grad“ na korak od realizacije u Makiškom polju. To je pozdravio I gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

I prva linija budućeg metroa trebalo bi da polazi baš od Makiškog polja prema Pančevačkom mostu I Mirijevu, mada je ranije najavljivano da će ići od Banovog brda ka Karaburmi, što ukazuje da se na neki način i gradskim odlukama daje prednost toj lokaciji.

Sličan, mada državni projekat izgradnje jeftinih stanova po ceni od 350 evra po kvadratnom metru, najavljivan je pre nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: