Mudis hvali rezultate grada Beograda

Pomoćnikom potpredsednika rejting agencije Mudis Đorđijem Josifovim pohvalio je finansijske rezultate grada Beograda

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

19:22

Mudis hvali rezultate grada Beograda
Foto: Thinkstock

"Beograd je dugo vremena bio jedini grad u regionu koji nije imao kreditni rejting, što je bila prepreka za investiranje, jer je jedna od prvih stvari koju investitori gledaju upravo kreditni rejting. Mi ne samo da smo prva gradska administracija koja je uspela da obezbedi kreditni rejting, nego smo uspeli da obezbedimo i njegovo povećanje samo godinu dana kasnije", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je razgovarao sa Josifovim.

On je istakao da je Beograd najatraktivnija investiciona destinacija u ovom delu Evrope, centar regiona i motor razvoja Srbije, odnosno okolnih gradova i opština saopštila je gradska uprava.

"Nije dovoljno da Beograd bude samo ekonomski jak i zdrav već i da omogući investitorima sigurnost i efikasnost prilikom realizacije njihovih ulaganja", rekao je Mali.

Đorđi Josifov je rekao gradska vlast vodi politiku zaustavljanja rasta operativnih rashoda, kao dodatnu meru smanjenja troškova i povećanja prihoda od lokalnih poreza i taksi.

On je istakao i da je povećan obim investicija u Beogradu, što je posledica finansijske stabilizacije.

"U poslednje dve godine nivo kapitalnih investicija je povećan, ali ne očekujemo da se ova veća kapitalna ulaganja negativno odraze na finansijski rezultat grada", rekao je Josifov i dodao da grad Beograd ima dobru sposobnost samofinansiranja, te da se očekuje da se pozitivni finansijski rezultat zadrži i u 2017. godini.

Kako je naveo, dug grada Beograda je smanjen sa relativno visokih 76 procenata u odnosu na operativni prihod u 2015. godini na ispod 64 procenta u 2016. i očekivanja su da se taj trend smanjenja duga zadrži i u ovoj godini.

"Gotovinski tokovi grada su pozitivni, a grad na računu prosečno svakog meseca ima oko 11 milijardi dinara", rekao je Josifov.

Grad Beograd je po prvi put 2016. godine dobio kreditni rejting, a godinu dana kasnije on je povećan na BA3 sa pozitivnim izgledom i jednak je kreditnom rejtingu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: