NBS očekuje nižu inflaciju ove i naredne godine

Narodna banka Srbije snizila je projekciju inflacije za ovu i narednu godinu u odnosu na prognozu iz maja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

18:27

NBS očekuje nižu inflaciju ove i naredne godine
Foto: Thinkstock

Međutim, ona će ostati u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procenata u tom periodu.

Projekcija je snižena zbog manjeg od očekivanog rasta potrošačkih cena tokom drugog tromesečja 2017, kao i nižih uvoznih cena izraženih u dinarima, kako primarnih poljoprivrednih proizvoda, tako i nafte, navodi se u avgustovskom Izveštaju o inflaciji, koji je danas predstavljen u NBS.

Potrošačke cene su u drugom tromesečju porasle za 0,5 odsto, što je manje nego što je predviđano u maju.

Međugodišnja inflacija se spustila poslednjih meseci na 3,2 procenta u julu, dok je bazna inflacija (koja isključuje volatilne cene energenata i hrane) ostala niska i stabilna na nivou od oko 2,0 odsto. Njen nivo je u julu iznosio 1,7 procenata.

Prema proceni NBS, inflacija će se u avgustu dodatno smanjiti usled "izlaska iz međugodišnjeg obračuna prošlogodišnejg poskupljenja mesa, a zatim će se u septembru naći na neznatno višem nivou nego krajem drugog tromesečja".

Komentarišući potencijalne efekte suše na potrošačke cene, Branko Hinić, zamenik generalnog direktora Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku u NBS, rekao je da očekuje da će se agrometeorološki faktori odraziti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, pre svega na kukuruz i soju.

Prema njegovim mrečima, to neće uticati na manju ponudu na domaćem tržištu, jer posrtoje dovoljne zalihe, ali će verovatno količine za izvoz biti manje.

Naglasio je, takođe, da na te cene dominantno utiču kretanja na međunarodnom tržištu, tako da je, prema njegovom mišljenju, moguće samo kratkoročno odstupanje tih cena na domaćem tržištu.

Hinić je dodao da ne očekuje značajnije oscilacije u ponudi voća i povrća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: