Tabaković se hvali: Za 5 godina koliko sam ovde...

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je u proteklih pet godina, koliko je ona na čelu centralne banke, očuvana cenovna i finansijska stabilnost.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 16.08.2017.

15:16

Tabaković se hvali: Za 5 godina koliko sam ovde...
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kazala je da očekuje da će tako biti i u narednom periodu.

"Takvi rezultati rada NBS doprinose poboljšanju standarda građana i nadam se da će oni to u narednim godinama osećati sve više", kazala je Jorgovanka Tabaković na prezentaciji izveštaja o inflaciji.

Ona je rekla da je inflacija u Srbiji niska, stabilna i predvidiva poslednje četiri godine i da je inflacija 2012. godine bila 13 odsto, a da je sada 3,2 odsto na međugodišnjem nivou.

"Kamatne stope na kredite privredi, stanovništvu i zaduživanje države su značajno pale čemu je doprinela dobro odmerena monetarna politika", rekla je Jorgovanka Tabaković i dodala da su dobri rezultati fiskalne politike pomogli NBS u ostvarivanju ciljeva.

To doprinosi, kako je rekla, većem raspoloživom dohotku, rastu kreditne i ekonomske aktivnosti i uspešnijoj fiskalnoj konsolidaciji.

“Postignutim smanjenjem kamatnih stopa smanjeni su troškovi za sve - privredu, građane i državu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, uspeh monetarne i fiskalne politike je što su problematični krediti znatno smanjeni.

"Narodna banka Srbije je u roku sprovela sve aktivnosti definisane svojim akcionim planom, a kao rezultat, učešće problematičnih kredita je od donošenja ove strategije, što znači u periodu kraćem od dve godine, smanjeno za blizu sedam procentnih poena", rekla je Tabakovićeva.

Dodala je da se problematični krediti privredi nalaze na najnižem nivou u poslednjih devet godina.

Ocenila je i da domaći bankarski sektor karakteriše visoka kapitalizacija i likvidnost koje su iznad regulatornih zahteva i otpornost na različite makroekonomske šokove.

"Makroekonomska stabilizacija, znatno niže kamatne stope na dinarske kredite i mere koje promovišu štednju i zaduživanje u dinarima doprinosile su rastu nivoa dinarizacije", navela je Tabakovićeva.

Kao rezultat toga, kako je navela, kod stanovništva je povećano učešće dinarskh kredita sa 35 odsto krajem 2012. na gotovo 50 odsto, koliko trenutno iznosi a istovremeno je povećano i učešće dinarskih depozita u ukupnim depozitima sa ispod 20 odsto na oko 30 odsto.

"Svesni smo da će s obzirom na duboke korene evroizacije, dinarizacija biti postepen proces, ali je bitno da je on započet i da će ostati jedan od naših strateških prioriteta", rekla je Tabakovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: