"Jačanje RSD nije dobro za najzdraviji deo Srbije"

Jačanje dinara prema evru ne odgovara najznačajnijem i najzdravijem delu privrede, koji koristi domaću radnu snagu i domaće repromaterijale i okrenut je izvozu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.08.2017.

10:25

Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Dejan Šoškić. Ipak, Šoškić veruje da je jačanje dinara u odnosu na evro kratkoročnog karaktera i da Narodna banka Srbije prati ta kretanja.

“NBS ima na raspolaganju instrumente koje može da koristi i obezbedi ne samo stabilnost, već i realan odnos na deviznom tržištu koji neće ugroziti izvozni sektor naše zemlje", rekao je Šoškić.

Dinar je jači prema evru za oko 0,5 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za oko 3,2 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za oko 3,3 odsto.

"Jačanje dinara u odnosu na evro ili bilo kakva druga promena u deviznom kursu je, u suštini, posledica različitog nivoa priliva i odliva sredstava u finansijski sistem. Ali treba da budemo svesni da na taj priticaj i odliv utiče više faktora", kaže Šoškić.

Jedan od faktora, kako objašnjava, predstavljaju izvoz i uvoz kao glavne komponente, ali takođe, alternativno, nivo kamatnih stopa u Srbiji u odnosu na kamatne stope u okruženju, i da li tu postoje odgovarajući tokovi kapitala, najčešće kratkoročnog i špekulativog tipa koji mogu uticati na devizni kurs.

U tom smislu, smatra Šoškić, monetarna politika može da koriguje, eventualno, neke tokove za koje se može pretpostaviti da nisu u interesu dugoročne stabilnosti finansijskog sistema zemlje.

Ističe da, ukoliko postoji i relativna stabilnost u jačanju dinara - postoje i mehanizmi da se spreči dalja nominalna i realna aprecijacija dinara.

"U suštini, ukoliko dinar jača, sa jedne strane odgovara svima koji duguju u devizama i svima koji uvoze i prodaju na srpskom trzizštu, ali ne odgovara najzdravijoj komponenti srpske privrede, a to je ona koja koristi domaću radnu snagu i domaće repromaterijale i okrenuta je izvozu".

Šoškić navodi da ne treba izgubiti iz vida da pravi i zdrav privredni razvoj Srbije upravo počiva na tom sektoru i da taj sektor ne treba da bude izložen, na izvestan način, nepovoljnim kretanjima po pitanju deviznog kursa.

"Treba da znamo da ukoliko dinar jača, to nije dobro za najznačajniji i najzdraviji deo srpske privrede", zaključio je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: