Da li je Ikea napravila propust kao u Hrvatskoj?

Švedska kompanija Ikea otvorila je pre nekoliko dana svoju prvu robnu kuću u Srbiji, a istog dana počela je i distribucija kataloga proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.08.2017.

14:09

Da li je Ikea napravila propust kao u Hrvatskoj?
Foto: B92

Predviđeno je da na 900.000 adresa u prečniku od 60 kilometara katalog bude dostavljen do kraja avgusta.

Na društvenim mrežama pojavile su se objave kojima stanari svedoče o tome da su dobili katalog, ali poneki od njih i negoduju što se to radi u sred leta, kada su u toku godinšnji odmori i kada svaki stan ispred kojeg se katalog zadrži znači da je prazan.

To tumače kao siguran signal lopovima za pljačku.

Slično se dogodilo i pre tri godine kada je otvarana Ikea Zagreb i kada su dostavljači katalog vešali na kvaku ulaznih vrata stana ili kuće. To je uobičajen način promocije za ovu trgovinu nameštaja, koja svoje godišnje kataloge uvek dostavlja do vrata korisnika.

Osim što je potencijalne kupce obaveštavala o svojoj ponudi, Ikea je slanjem kataloga na 500.000 adresa Zagrepčana učinila uslugu i – lopovima, piali su tada mediji.

I dok su hiljade Zagrepčana s oduševljenjem dočekale svoj primerak, deo se pobunio zbog načina i termina dostave.

Katalog su, naime, dostavljači kačili na ulazna vrata, a kako je bila turistička sezona u punom jeku, mnogi su bojali da će katalog koji nedeljama visi na vratima, biti pozivnica provalnicima koji bi znali da je stan prazan.

„Imam osećaj da mi na vrtima doslovno stoji znak `prazno` i strah me provale“, rekla je tada jedna Zagrepčanka u čiju je ulicu dostava paketa stigla dan nakon što je ona na dve nedelje otputovala u Split.

Na društvenim mrežama zato je bila pokrenuta akcija kojom se pozivaju oni koji su još u Zagrebu da uzmu susedima katalog i predaju im ga kad se vrate s godišnjeg.

U Ikei Hrvatska su objašnjavali kako je te godine izuzetno, zbog datuma otvarenja, distribucija kataloga krenula ranije. „Već od iduće godine distribuiraćemo kataloge nešto kasnije i izvan onoga što se smatra `špicom` godišnjih“, rekli su tada u Ikei.

Međutim, kao i u Hrvatskoj te 2014, Ikea je istu stvar napravila i u Srbiji, tri godine kasnije.

Tačno u jeku turističke sezone Ikea je otvorila robnu kuću u Bubanj potoku i poslala srpske verzije kataloga domaćinstvima u poluprečniku od 60 kilometara od objekta.

Jedan od komentara na društvenim mrežama glasio je: „…pomogli potencijalnim provalnicima da lociraju stanove ljudi koji su na odmoru.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: