Kanađanin rešio: Uvodim red u srpske zgrade

Kanađanin Karl Džordž Land, koji od 2007. živi u Srbiji, jedan je od profesionalnih upravnika zgrada, koji su prošli obuku i obezbedili licencu za taj posao.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.08.2017.

15:11

Kanađanin rešio: Uvodim red u srpske zgrade
Foto:Thinkstock

Namerava da u zgradu koja će mu biti poverena uvede red po ugledu na uslove u kojima je živeo u Kanadi.

Land i još 190, od ukupno 221 kandidata upravo su prošli obuku u prvom ispitnom roku u Privrednoj komori Srbije i obezbedili licence za profesionalne upravitelje zgrada. Licence će dobiti 21. avgusta i zatim pokušati na profesionalan način da iskorene javašluk u mnogim zgradama.

Oni su prošli obuku u vezi sa pravnim okvirom, administracijom, finansijama, ali i konstruktivnim elementima zgrada, protivpožarnom zaštitom, procedurama i ponašanjem u vanrednim situacijama, kako bi mogli na kvalitetan način da obavljaju taj posao u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Uz to, morali su da nauče i kako da komuniciraju sa stanarima, jer, kako se kaže, koliko ljudi, toliko ćudi. To je možda i jedan od glavnih razloga zašto mnoge zgrade nemaju skupštine stanara ili su one neefikasne u rešavanju svakodnevnih problema, najčešće zbog opstrukcije samih stanara.

Takođe, malo je onih koji su spremni, imaju vremena i snage, da se prihvate neplaćenog posla i bave održavanjem svoje zgrade.

U sve zgrade koje ne budu imale upravnika zgrade iz svojih redova opština će nametnuti profesionalnog upravnika iz registra profesionalnih upravnika sa licencom koji će voditi PKS.

Land kaže da je u poslednjih 10 godina primetio velike probleme kada je reč o uslovima stanovanja u Srbiji: "To mi dosta smeta, pošto u Kanadi nije tako", rekao je Land Tanjugu.

Ističe da u svom okruženju to hoće da promeni, ali da nije time mogao da se bavi pošto nije vlasnik stana, zbog čega je sada iskoristio priliku uvođenja profesionalnih upravnika u Srbiji i prošao obuku kako bi mogao da unapredi uslove stanovanja ljudi, a posebno dece.

Kako kaže, zgrade su stare, ne održavaju se i predstavljaju prave "smrtonosne zamke".

S druge strane, u Kanadi su propisi striktni po tom pitanju, nema profesionalnih upravnika, već možete sami angažovati električara, vodoinstalatera, čistača i slično, ali zgrada mora biti održavana, jer je u suprotnom predviđen zatvor, naveo je Land.

Dodaje da je kurs u PKS bio odličan i da je mnogo naučio o propisima u Srbiji po pitanju održavanja zgrada, bezbednosnim procedurama i sličnom.

Land je kazao da mu već nude posao za upravljanje zgradom, jer znaju da želi da to bude kao u Kanadi. Direktorka Centra za edukaciju PKS Mirjana Kovačević je rekla da postoji veliko interesovanje, da će obuke biti nastavljene u septembru širom Srbije, a da će u drugoj polovini septembra biti i novi ispitni rok. Ispiti će biti svakog meseca do kraja godine:

"Kandidati su pokazali, zaista, zavidno znanje i mahom se radi o polaznicima koji su prošli obuku u PKS. Savladali su sve što je bilo zastupljeno na ispitu i dobili relevantne informacije značajne za obalvjanje ovog posla. Pisani ispit su položili svi, 221 polaznik, a ko nije položio jednu oblast, samo će nju polagati u narendom ispitnom roku. Onaj ko nije položio ceo usmeni ispit ponoviće sve četiri tematske oblasti."

To su: pravni aspekt, administrativni i finansijski deo, održavanje i komunikacija.

Održavanje obuhvata tekuće i investiciono održavanje, kulturu stanovanja, karakteristike zgrade, bezbednosne procedure, energetsku efikanost i ta se oblast pokazala kandidatima kao najteža.

Obuka traje sedam dana odnosno 50 školskih časova, košta 25.000 dinara bez PDV-a, a naknada za polaganje ispita i sticanje licence, kao i upis u registar je 13.000 dinara bez PDV-a.

Kovačević dodaje da PKS vodi reigstar koji je javno dostupan i da svim zainteresovanim može da pruži sve potrebne informacije.

"Priličan broj njih već radi ili ima najavljene angažmane. Deo njih već radi za neke firme koje se time bave, a neki su bili predsedniku skupštine stanara, pa hoće da dobiju licencu da bi mogli da rade i u drugim zgradama."

Registar stambenih jedinica, kako kaže, funkcioniše od 12. juna i u skladu sa zakonom šest meseci od dana početka rada registra, sve stambene zajednice moraju biti u njega upisane do kraja godine.

Kovačević objašnjava da njihovo upisivanje podrazumeva da se imenuje upravnik ili profesionalni upravnik i ako od 1. januara stambena zajednica nije upisala ili nema upravnika, lokalna samouprava mora imenovati prinudnog upravnika iz redova profesionalnih upravnika.

Profesionalna uprava traje dok se stanari sami ne organizuju ili ne angažuju nekog drugog profesionalnog upravnika koga sami izaberu.

Zgradama koje ni na koji način ne reaguju na zakonske obaveze, lokalna samouprava će po prijavi inspektora ili bilo kog vlasnika stana u toj zgradi svojim rešenjem da imenuje prinudnog profesionalnog upravnika.

"Zato će PKS i Ministarstvo građevinarstva povesti kampanju kako bi skrenulo pažnju građana na ove obaveze iz zakona i animirati sve koji vide šansu u ovom novom zanimanju", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: