"Treba li i Lidl da zabranimo jer je jeftin?"

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da razume strahovanja domaćih proizvođača nameštaja zbog dolaska Ikee.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

10:57

Foto: Tanjug, arhiva

Ljajić je, međutim, podsetio da se na dolazak te švedske kompanije u Srbiju čeka 25 godina i da je taj period bio dovoljan da se domaće kompanije pripreme za to.

Ljajić kaže da po komentarima može da vidi da nisu baš svi srećni zbog dolaska Ikee i dodaje da razume strah domaćih proizvođača nameštaja od švedskog giganta, ali i da su ipak imali dovoljno vremena da se za to pripreme.

“Do sada koliko sam puta kao ministar bio ovde, Jugoslav Ćosić me istresao iz cipela što nema Ikee, Lidla, a sada kada je došla Ikea, sad je pitanje - a što je došla jer će ugroziti? Sada i Lidlu treba da zabranimo da dođe. Po toj logici trgovci treba da se boje Lidla jer su 30 odsto jeftiniji”, rekao je Ljajić.

Dolazak Ikee, prema njegovim rečima, treba tretirati kao šansu za domaće proizvođače. Podseća da Srbija trenutno izvozi trupce, a samo kada bi od tih trupaca pravila stolice i izvozila njih, domaća privreda bi prihodovala 260 miliona evra.

“Hajde da država pomogne domaće proizvođače da budu konkurentni. To je jedna šansa. Druga šansa je da veliki broj malih proizvođača radi poslove za Ikeu. Kao firma iz Ćuprije koja ima dva proizvoda, ali ti proizvodi idu u svih 400 prodavnica Ikee u celom svetu. Sguran sam da imamo kapacitet da domaći proizvođači mogu da rade za Ikeu i da zadovolje vrlo visoke standarde”, poručuje on.

Država, kako kaže, može da pomogne proizvođačima da zadovolje visoke standarde, ali odluka da li će uzeti njihov proizvod je isključivo na Ikei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: