"Gde se pojavi Ikea, znači da je zemlja pristojna"

Predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu za televiziju Pink izrazio je zadovoljstvo početkom rada švedske kompanije Ikea u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.08.2017.

22:37

Foto: Tanjug, arhiva

Osim toga, on je naveo i da je to “svojevrstan simbol i pokazatelj stanja ekonomije i društva”.

"Neće Srbija danas živeti deset puta bolje nego što je to bio slučaj juče, ali tamo gde se pojavi Ikea, znači da je to pristojna zemlja, jedna od 49 zemalja u kojima se Ikea nalazi i posluje. To znači da je zemlja na dobrom putu i da smo počeli sebe da menjamo", naveo je Vučić za Pink.

Kako kaže, nije slučano to što je Ikea sada došla u Srbiju, “kao što nije slučano to što nije došla ranije, naročito od 2000. godine kada je pokazala takvo interesovanje”.

On je naveo da je prvi put o dolasku Ikee u Srbiju počelo da se govori 1990. i 1992, kada je pokazala takvo interesovanje, ali se to nije dogodilo “zbog snažnog lobija ljudi koji su želeli da zaustave svaku vrstu konkurencije, rata i svega što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije”.

Prema njegovim rečima, od 2000. godine, naročito 2004. Ikea je ponovo pokazala želju da dođe u Srbiju, ali ni tada nije došla:

"Nije lako ispuniti sve njihove uslove, ali da je važno da oni mogu da razgovaraju sa onima koji nisu korumpirani, koji hoće da rešavaju probleme. Dolazak Ikee znači da se sada nalazimo na dobrom putu i da smo počeli da se menjamo", istakao je Vučić.

"Ne mislim da je Ikea najveći, niti je blizu najvećeg ekonomskog uspeha koji je naša zemlja napravila u poslednjih nekoliko godina", primetio je Vučić, ali i ukazao da je njeno pojavljivanje na nekom tržištu ili odsustvo sa tog tržišta svojevrstan simbol i pokazatelj stanja stvari.

Osim toga, on je naveo da je “Ikea simbol drugačijeg načina razmišljanja i života", kao i da je ključna reč “izazov”.

"To treba da bude nešto što ćemo da osećamo i na čemu ćemo da radimo", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da je “neophodno stalno pomeranje ciljeva”, da kada naučite ruski “ne treba stati i zadovoljiti se time, već treba početi učiti španski, francuski... ili bilo koji drugi jezik”.

“Ikea donosi konkurenciju, donosi trku, ono što nam je važno, da budemo bolji ili jednako dobri. Ikea nam donosi trku i za dobavljače", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je na pitanje o kritikama rekao da “ne želi da govori o drugim ljudima”, kao i da je ovo savremeno doba društvenih mreža i da svako svoje frustracije iskazuje na način na koji želi”.

“Svaka kritika je dobrodošla. Nažalost neki umeju samo da kažu ‘neću ništa, čak ni ono što sam juče hteo. Nije Ikea nešto što će ekonomski da nas spasi, ali je važna jer zapošljava 416 ljudi, a biće i 1.000 i 3.000 ako budemo sa određenim dobavljačima neki posao napravili za šta misli da su na dobrom putu. Spremni smo za Ikeu, nismo bili spremni 25 godina, izgubili smo 25 godina, sad jesmo i polako, ali sigurno ćemo da se pridružujemo onima koji su u svetu najbolji", naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da bili za tržišnu privredu ili ne, svi liberalni ekonomisti koji su nam pričali o tržistu decenijama, ođednom su postali antitržišno orjentisani, što, kako dodaje, ne razume zašto.

Istakao je da nikada nije i neće da dopušta, ni kao predsednik, biznis po principu “dajte nam kredite a mi nećemo da ih vraćamo".

“To je bio biznis, i takvog 'biznismena' predstavljali smo kao najuspešnijeg decenijama u ovoj zemlji. Danas je biznismen onaj koji je u stanju da napravi sto i taj sto proda na tržistu bilo za 100 ili 1.000 evra, a ne tako što će naterati političara da otkupi to, a on političaru plati proviziju od 10 ili 20 odsto", rekao je Vučić dodajući da je to posao i suština Ikee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: