Srpski grad kao u SAD: Svaka kuća, dvoja kola

Kuršumlija, jedan od najsiromašnijih gradova u Srbiji, po broju stanovnika ima najveći broj automobila. U tom malom gradu skoro da više nema mesta za parkiranje

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2017.

12:31

Srpski grad kao u SAD: Svaka kuća, dvoja kola
Foto: B92, screenshot

Grad na Toplici ima oko 11.000 stanovnika i oko 7.000 registrovanih vozila. Ako tome dodamo i 1.000 neregistrovanih, onda je taj grad verovatno apsolutni rekorder u ovom delu Evrope po broju vozila u odnosu na broj stanovnika.

“To je više nego jedan auto po stanovniku i po tome smo među prvima ne u Srbiji nego i šire”, kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Kuršumlija ima oko 4.300 domaćinstava, matematički gledano svako domaćinstvo ima po dva vozila. Tako ova opština koja spada u red najnerazvijenih ima lidersku poziciju po broju automobila u odnosu na broj stanovnika.

“Pa jeste čudna situacija, mi spadamo u red devastiranih opština, onih 24 najnerazvijenih, a imamo vozila prema glavi stanovnika prema broju automobila u vrhu Srbije”, kaže Vidić.

Zato je Kuršumlija radila studiju o izvodljivosti parkiranja u gradu, određena su mesta, ali je i to postalo tesno.

Opširnije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: