Ne brinite, ne morate opet na šaltere

Vest da ubuduće nećemo moći da plaćamo razne usluge elektronski, preko takozvanog i-benkinga uznemirila je mnoge građane.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2017.

16:37

Ne brinite, ne morate opet na šaltere
(Foto: Thinkstock.com)

Neke banke su posle uputstva NBS čak i raskinule ugovore sa svojim klinjentima. Ima li razloga za brigu?

Ukoliko ste obaveštenje NBS protumačili tako da više nećete moći da plaćate svoje račune putem mobilnih telefona ili desktopa te da ćete morati da se vratite u duge redove pred šalterima, znajte da niste u pravu. Naime, ovo obaveštenje, iako se odnosi na fizička lica, zapravo ništa ne menja.

Ali šta je zapravo napravilo problem? U Narodnoj banci odgovaraju - značajan broj fizičkih lica, koja koriste elektronsko bankarstvo, vršila su plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara.

Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost. Namera ovog dopisa bankama je da one blagovremeno opomenu lica za koja primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga su za to predviđene značajne novčane kazne.

Do nerazumevanja na relaciji NBS - banka - klijent došlo je usled nedostatka zakona. Ne zna se koji je maksimalan iznos koji fizičko lice može da uplati sa svog naloga.

"Način rešavanja je da se zakon i podzakonski akti orade i da se definiše preciznije iznos aktivnosti i šta može da se radi a ne uznemiravati ovoliki broj građana i da odluku da pređu na E bankarstvo možda preispitaju", savetuje Dušan Uzelac, iz Kamatice.

Digitalizacija je i jedan od glavnih ciljeva vlade nove premijerke. Možda je to razlog više da se novonastali nesporazum razreši preciznijim uputstvima ili izmenama zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: