Do kraja leta uslovi da dinar jača, posle toga...

Aprecijacijski pritisci na dinar se očekuju do kraja leta, nakon čega će uobičajeno doći do suprotnog kretanja, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

15:30

Do kraja leta uslovi da dinar jača, posle toga...
Foto: Thinkstock

Kako je navela, Narodna banka Srbije će zadržati doslednost intervenisanja na međubankarskom deviznom tržištu kako bi sprečila veće dnevne oscilacije kursa.

Ona je, na prezentaciji godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2016. godinu, istakla da je ovim intervencijama, kako na strani kupovine, tako i na strani prodaje deviza, NBS od početka ove godine ostvarila pozitivan skor od 295 miliona evra, pri čemu je kupila 640 miliona evra, a prodala 345 miliona evra.

Kako je objasnila time su devizne rezerve NBS povećane za 295 miliona evra.

Tabaković je naglasila da bi sa aspekta centralne monetarne vlasti bilo neozbiljno u ovom trenutku prognozirati nivo pritisaka na dinar u predstojećem periodu, poručivši da će NBS kao i do sada intervenisati na međubankarskom tržištu u oba pravca, kako bi obezbedila stabilnost domaće valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: