Država odrešila kesu: Za ar auto-puta hiljade EUR

Eksproprijacija zemljišta od Surčina do Obrenovca zbog izgradnje auto-puta je završena na ukupnoj površini od 240 hektara, saznaju Večernje novosti.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 27.07.2017.

08:50

Država odrešila kesu: Za ar auto-puta hiljade EUR
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Time je omogućena izgradnja te deonice auto-puta u dužni od 17,6 kilometara. Vlasnicima je isplaćeno oko milijardu dinara, odnosno osam miliona evra.

Najmanje novca dobili su vlasnici njiva sedme klase u katastarskoj opštini Boljevci, svega 200 dinara po kvadratnom metru, dok je najskuplje plaćen kvadrat placa u Surčinu koštao čak 20 puta više.

Vlasnicima najbolje pozicioniranih građevinskih parcela isplaćeno je 4.000 dinara po kvadratu, odnosno oko 3.200 evra za ar zemlje.

U Putevima Srbije kažu da će iz svojih kuća morati da isele 24 porodice, jer je na teritoriji opštine Surčin eksproprisano 14 objekata, a u Obrenovcu još 10. Na trasi budućeg auto-puta trenutnos eodvijaju samo radosi na mostu preko Save, tako da nije bilo potrebno prinudno iseljavanje.

Radnici pri kompaniji Komjunikejšns konstrakšn kompani u martu su počeli radove u Bariču, gde će nići most od skoro dva kilometra koji će premostiti i Savu i Kolubaru.

Planirano je dase posao okonča na tri godine, a kada svi radovi budu završeni, Beograđani će umesto nebezbednom i neuslovnom Ibarskom magistralom, ka Crnoj Gori putovati modernom saobraćajnicom u šest traka.

Projekat ove trase je uradio Saobraćajni institut CIP, a predviđeno je da se vozači na ovu deonicu uključuju na petljama Batajnica, Dobanovci, Ostružnica, Orlovača ili Bubanj potok. Posle će obilaznicom stizati do petlje Surčin, koja je početni deo auto-puta E-763, Beograd - južni Jadran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: